Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde bazı anahtar konularında ilerleme sağlandığını söyledi.

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Lefkoşa'da bulunan Ara Bölge'de bir araya gelen liderlerin görüşmesi sonrasında basına açıklama yapan Eide, bugünkü görüşmede, "Yönetim ve Güç Paylaşımı", "Mülkiyet" ve "Toprakta kriter" konularının yanı sıra ekonomik konularının ele alındığını kaydetti.

"Süreç olması gereken şekilde ilerliyor." diyen Eide, liderlerle çok yoğun müzakerelerde bulunduklarını kaydetti. Eide, müzakerecilerle aynı zamanda “Mülkiyet”, “Ekonomi” ve “AB konuları” teknik komitelerinin de artan bir sıklıkta görüşme yaptıklarını ve bazı anahtar konularda ilerleme sağladıklarını belirtti.

AB'NİN SÜRECE YARDIMCI OLMASI MEMNUNİYETLE KARŞILANIYOR

Espen Barth Eide, liderlerin iki bölgelilik ve iki toplumluluk prensiplerini göz ardı etmeden, kapsamlı çözümün, AB prensip ve değerlerinin üzerinde kurulmasının önemine işaret ettiklerini söyledi. AB konularıyla ilgili teknik komitenin bu hafta ilk toplantısını yaptığını kaydeden Eide, liderlerin, AB’nin kapsamlı çözüm bulunması ve AB hukukunun tüm adada uygulanmasına yardımcı olma konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Eide, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın yaklaşan ziyaretinin, BM yönetimindeki sürece koymak istediği katkının altını çizmek açısında da iyi bir fırsat olacağını söyledi.

ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARI İLE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

Çözümün ekonomik boyutunun önemine bağlı olarak liderlerin bazı hayati konulara odaklandığını kaydeden Eide, günümüzün global ekonomik koşullarında, fonksiyonel bir federal Kıbrıs’ın, olası çözüme bağlı ortaya çıkacak ekonomik fırsatları kararlılıkla değerlendirmesinin ve finansal açıdan kendi ayakları üzerinde durabilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Eide, bunun da uluslararası finans kuruluşlarıyla yakın işbirliğiyle yapılabileceğini belirtti.

Akıncı ve Anastasiadis’in çözüm kararlılığını yeniden teyit ettiğini söyleyen Eide, liderlerin 27 Temmuz’da yeniden bir araya geleceklerini kaydetti