Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs konusunda bazı istişarelerde bulunmak amacıyla önümüzdeki hafta Ankara'yı ziyaret etmeyi planlıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eide, "Kıbrıs sorunu çözüldükten ve Türkiye ile ilişkiler normalleştikten sonra bu çok önemli bölgede küçük ama aktif oyuncu olmak için mükemmel bir konuma gelinecek." dedi.

Çözüm çabalarına eleştirel yaklaşan kişilerle görüşmelerinden sonra aynı kişilerin bugünkü prosedürde konuya daha ılımlı baktığını görmekten sonra derece memnun olduğunu ifade eden Eide, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında, Yunanistan ve Türkiye ile ilişkileri dışında, bölgede izole edilmişlik hissi olduğu izlenimi edindiğine dikkat çekti. Eide, bölgede tarihi bir gelişmeye şahit olunduğunu belirterek, II. Dünya Savaşı’ndan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesinden sonra devletler sisteminin yıkıldığını, bunun Orta Doğu’nun alışılagelmiş sorunları olmadığını kaydetti.

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında her zaman, uluslararası merkezlerin komplo kurduğu duygusu bulunduğunu belirten Norveçli diplomat, küçük bir ülkeden geldiği için böyle küçük bir ülkenin süper güçler yanında ne yapabileceği kaygılarını çok iyi anladığını anlattı.

Rum yönetiminin gerek Avrupa’da uyguladığı dış politika, gerek Arap dünyası ve İsrail ile ilişkilerine dikkat çeken Eide, "Öyle olsanız bile küçük hissetmenize gerek yok. Çözümden ve Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinden sonra bu çok önemli bölgede küçük ama aktif oyuncu olmak için mükemmel bir konuma geleceksiniz." ifadesini kullandı.