Bosna-Hersek bünyesinde bulunan iki özerk bölgeden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin lideri Milorad Dodik, Bosna-Hersek mahkemelerinin bölgesindeki otoritesinin tanınmaması için referandum yapılmasını istedi.

Bosna-Hersek'e bağlı Sırp bölgesinde yerel parlamentoda konuşan Milorad Dodik, Bosna mahkemelerin Sırp vatandaşlara karşı önyargılı olduğunu öne sürdü ve referandum kararı için milletvekillerinden destek istedi.

Bölgenin Boşnak asıllı Başkan Yardımcısı Ramiz Salkiç ise Dodik'in bu adımının Bosna-Hersek Anayasası ve Dayton Barış Antlaşması'na aykırı olduğunu belirtti.

Salkiç, “Bosna-Hersek bünyesinde bulunan bölgeler, devletin yetkisindeki konularda referandum yapamaz. Milorad Dodik'in hedefi ülkede kargaşa çıkarmak." dedi.

Dayton Barış Antlaşması'nda imzası olan yabancı devletler de Bosna-Hersek bünyesinde bulunan Sırp Cumhuriyeti'nin ancak kendi yetkisindeki konularda referandum yapabileceğine dikkat çekti. Fakat Rusya, bu anlaşmaya imza atmadı.

Bosna-Hersek ve çevresinde yaşayan bazı Sırplar, geçtiğimiz ay İsviçre'de gözaltına alınan ve savaş döneminde Srebrenitsa'yı savunan komutan Naser Oriç'in Sırbistan'a değil de Bosna Mahkemesi'ne iade edilmesinden dolayı rahatsız olmuştu. Oriç, Lahey Mahkemesi'nde aklanmasına rağmen bazı Sırpları öldürülmesinde rolü olduğu iddiasıyla suçlanıyor.