Çad Hükümeti'nin, El Kaide bağlantılı terör örgütü Boko Haram'la mücadelesine destek olmak için Kamerun’a kalabalık bir askeri birlik göndereceği bildirildi. Kamerun’da konuşlanacak Çad askerlerinin sayısı ve hareket zamanı hakkında henüz detaylı bilgi verilmedi.

Çad yetkilileri kısa süre önce, Nijerya merkezli Boko Haram militanları ile çatışan komşu Kamerun’a aktif destek vereceklerini açıklamışlardı. Son zamanlarda Boko Haram ile sıcak çatışmalara giren Kamerun ordusu, geçtiğimiz Salı günü Nijerya sınırındaki Kolofata askeri üssüne saldıran 143 Boko Haram militanını öldürmüştü. 5 saat süren çatışmada bir de Kamerun askeri hayatını kaybetmişti.

Çad, Boko Haram’ın geçen hafta 2 bin kişiyi katlettiği Baga kasabasındaki askerlerini de saldırıdan kısa süre önce çekmişti. Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty Internation) Boko Haram’ın Baga’da yaklaşık 3 bin 700 evi yerle bir ettiği uydu görüntülerini yayınlamasının ardından Nijerya lideri Goodluck Jonathan bölgeyi ziyaret etti.

Nijerya hükümetine karşı 6 yıldır silahlı mücadele vererek yaklaşık 13 bin kişinin ölümüne seben olan Boko Haram, ülkenin kuzeydoğu kasaba ve köylerinde taş taş üstünde bırakmıyor. Fransa'nın, Boko Haram’la mücadele amacıyla Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad’ın oluşturduğu ortak askeri güce her bir ülkenin 700’er askerle destek vermesi çağrısına Afrikalı ülkelerden henüz cevap gelmedi.