Çin’in Yangtze Nehri'nde kasırga nedeniyle batan ve içinde 458 kişinin bulunduğu yolcu gemisinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken 12 saat sonra 65 yaşındaki bir kadın sağ olarak kurtarıldı. Gemideki 400'den fazla kişinin ise hala kayıp olduğu bildirildi.

Nanjing kentinden Chongqing şehrine doğru seyir halinde olan gemi, dün gece saatlerinde Hubei vilayetinin Jianli bölgesinde Yangztze nehrine gömüldü. Faciadan kısa bir süre sonra bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre, aralarında 85 yaşındaki bir kadının da olduğu 35 kişi kurtarıldı. Kazadan yaklaşık 12 saat sonra ise 65 yaşındaki bir kadın gemide canlı olarak bulundu. Kazanın ardından su ile gemi arasında kalan boşluktaki oksijenden faydalanarak canlı kalmayı başaran kadın, önce öksürerek ardından ise gemi tabanına vurarak sesini duyurmaya çalıştı. Sesi duyan balık adamlar yer tespiti yaptıktan sonra hemen suya dalarak kadının bulunduğu yere girdi. Ardından oksijen tüpü takılan 65 yaşındaki kadın, suyun yüzeyine çıkarıldı. Kurtarma operasyonundan sonra yapılan açıklamada, bulunduğunda yaşlı kadının fiziksel kondisyonun gayet iyi durumda olduğu ifade edildi.

Yangtze Nehri Seyrüsefer Yönetimi, 534 kişi kapasiteli Doğu'daki Yıldız (Dongfangzhixing) adlı geminin şiddetli fırtınaya yakalandığını, kısa sürede sulara gömüldüğünü, kurtarılanlar arasında kaptanın ve bir mühendisin de olduğunu bildirmişti. Kurtarılmasının ardından ise geminin kaptanı ve başmühendisinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Şanghay merkezli bir tur firmasının organize ettiği yolcu gemisinde bulunanların yaşlarının 50 ila 80 arasında olduğu aktarıldı. 2 bin 100 asker ve polis, binden fazla sivil ile 150’den fazla geminin katıldığı arama kurtarma çalışmalarının rüzgar ve şiddetli yağış sebebiyle güçlükle sürdüğü belirtildi. Şu ana kadar 400'den fazla kişiye ise hala ulaşılamadığı kaydedildi.

Geminin 76,5 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde olduğu açıklandı. Toplam 406'sı yolcu, 47'si mürettebat ve 5'i de turizm acentesi görevlisinin olduğu ve güneydeki Nanjing şehrinden Chongqing şehrine giden gemi, dün akşam nehrin Hubei eyaleti bölümünde 21.30'da batmıştı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang, olayın duyulmasından hemen sonra talimat vererek, ilgili tüm birimlerden arama-kurtarma çalışmalarını kapsamlı bir şekilde yapmalarını istemişti.