Çin medyası'nın ülkenin ikinci uçak gemisinin yapılacağını duyurmasının hemen ardından haber kısa süre sonra yayından kaldırıldı.

Çin’in doğusundaki Changzhou şehrinin enformasyon ofisi, Çin’in twitter benzeri weibo adlı sosyal paylaşım sitesinden ülkenin ikinci uçak gemisi yapım ihalesini Shangshang Cable Group’un kazandığını duyurdu. Dün sabah yapılan duyuruda, söz konusu şirketin, listelemede Çin ordusuna firkateyn ve denizaltı tedarikini yapan birinci, dünyada ise askeri teçhizat üretiminde onuncu sırada yer aldığı belirtildi. Mesajda ayrıca, Çinli şirketin ihalede yabancı rakiplerini saf dışı bıraktığı da ifade edildi. Aynı mesaj daha sonra aynı gün yerel Changzhou Evening gazetesinde de yayımlandı.

Ancak ilgili haber, web sitesinden kaldırıldı. Yetkililer, bu konuda herhangi bir açıklama ise yapmadı.

Ukrayna’dan alınan “Varyag” adlı Ukrayna uçak gemisi, Çin tarafından çıplak olarak satın alınmış ve modifiye edilip, Çin’in ilk uçak gemisi olarak 25 Eylül 2012 yılında “Liaoning” adıyla Çin ordusuna teslim edilmişti.

VARYAG’IN HİKÂYESİ AÇIKLANDI

Öte yandan Hong Kong medyası, Varyang’ın alınışından Çin’e götürülüşüne kadar olan süreçte yaşananları açıkladı.

Varyag’ı satın alan ve ilk kez medyaya konuşan Hong Kong merkezli işadamı Xu Zengping, alım süreci ve geminin Çin’e getirilişini anlattı. Xu ile röportaj yapan South China Mourning Post gazetesine göre, Xu, gemiye ilk çıktığında ilk kez bir uçak gemisine çıktığını, geminin büyüklüğünden çok etkilendiği ve kendi kendine ne olursa olsun bu gemiyi almak ve bu geminin Çin ordusunun bir parçası olması gerektiğini söyledi.

Ukrayna'nın Varyag’ı askerî amaçlı kullandırmak istemediği ve durumu riske atmamak için aklına gemiyi kumarhaneye çevirme fikrinin geldiğini aktardı. Çinli işadamı, bunun için bir kumarhane işletmesi kuruyor ve sonrasında Ukraynalılara Varyag’ı yüzer kumarhaneye çevirmek istediğini anlatıyor. Xu’nun Kiev’de Ukraynalıları ikna etmek için ise bavulunda 50 şişe Çin içkisi ve dolar banknotlarını kullandığı belirtiliyor. Xu, her yemekte 2-3 litre içki içtiği ve bu işi bağlamak için kendinde enerji bulduğunu belirtti. Xu, Ukraynalıların da sarhoş olana kadar görüşmelerde içki içtiğini kaydetti.

Gazeteye göre Xu, kritik dört günde Ukraynalı yetkililerin ikna olduğunu ve geminin 20 milyon dolara alındığını anlatıyor. Haberde ayrıca, 8 kamyondaki 40 ton ağırlığında gemiye ait mühendislik planlarının ise ikinci gün Xu tarafından Çin’e gönderildiği ifade ediliyor. Xu ayrıca, o zaman devam eden Asya krizinden dolayı çıkan zorluklar sebebiyle 10 milyon dolar da son ödeme gerçekleştirdi.

Geminin İstanbul boğazından geçişi sırasındaki sorunun ise 2000 yılında dönemin Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin’in resmi Türkiye ziyaretinde çözüldüğü kaydediliyor.

Uzmanlar, Liaoning’in savaşma kabiliyeti olmadığını ve şimdilik eğitim için kullanıldığını söylüyor. Çin’in, açık denizlerde operasyon yapma ve sahil güvenliğini koruma adına daha çok uçak gemisine ihtiyaç duyduğu, bunun da ABD’nin bölgedeki çıkarlarına zarar vereceğinden iki ülkeyi karşı karşıya getireceği belirtiliyor.

ABD, 2020 yılına kadar donanmasının yüzde 60’ını Pasifik bölgesine kaydıracağını açıklamıştı.