Almanya'nın Baden Württemberg Eyaleti’ne kalifiye personel açığının dikkat çektiği alanlardan yaşlı bakımına Çin’den çözüm geliyor.

Hasta-Yaşlı Bakım İşverenleri Konfederasyonu tarafından başlatılan pilot proje kapsamında Çin’den ek eğitime tabi tutulmak üzere 27 hemşire ve hastabakıcı geldi.

Pilot projenin başarılı olması durumunda sayının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Yetkililer bu alandaki acil kalifiye personel açığının bu sayede hızlı bir şekilde kapatılabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca Almanya içinden başvuruların beklendiği de yapılan hatırlatmalar arasında yer alıyor.

Çin’den gelen hastabakıcılardan ise projeden memnun oldukları yönünde açıklamalar geldi. Bu alanda çalışma şartları ve gelir yönü ile Almanya’nın önemli avantajları bulunuyor.

Bir bakım hemşiresi Pekin’de aylık 500 Euro kazanırken, aynı iş için verilen ücret Almanya’da 3 bin Euro’ya yakın oluyor.

Geçen sene Hessen Eyaleti’nde start verilen projenin BW’nin yanı sıra Hamburg ve Bavyera’ya da uzanması bekleniyor.

Almanya’da son istatistiklere göre bu sektörde 30 bin civarında kalifiye personel açığı bulunuyor.

Yetkililer bu konuda Çin tercihini ise önceki yıllardaki tecrübelerle açıklıyor. Buna göre daha önce benzer projeler kapsamında İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan gelenlerin ülkelerinde daha uygun şartlar bulma durumunda geri dönmeleri, tercihleri Çin’e yöneltmiş.

Hatırlanacağı gibi 2014 yılı başında BW’ye, Çin’ den yaşlı bakım mesleği öğrenmek için 150 kişi gelmişti. O zaman yapılan, gelenlerin Almanya’da istihdam edilmeyeceği, Çin’e dönerek orada hizmet vereceği yönündeki açıklamalar ise şimdilerde kafalarda soru işareti oluşturdu.