Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Yunanistan, dün Avrupa'da önemli bir müzakere başarısı elde etti. Bir mücadeleyi kazandık, ancak savaşı değil." dedi.

Yunanistan'ın Euro bölgesinde kredi anlaşmasının 4 ay uzatılması talebinin kabul edilmesinin ardından Çipras, bugün halka seslenerek anlaşmayı değerlendirdi.

"Yunanistan, Avrupa'da dün önemli bir müzakere başarısı elde etti. Gerçek zorluklar önümüzde." diyen Çipras, "Bir mücadeleyi kazandık ancak savaşı değil." ifadelerini kullandı. "Dün 28 Şubat'ta Yunanistan'da daralmaya sebep olacak planları iptal ettik." diyen Çipras, kararlı bir adım attıklarını belirtti ve "Kemer sıkma önlemlerini, memorandumu ve Troyka'yı geride bıraktık." ifadelerini kullandı.

Euro bölgesinde dün sağlanan anlaşmasının bir çerçeve anlaşma olduğunu belirten Çipras, mutabakatın memorandum ile kendi büyüme planları arasındaki zamana köprü olduğunu söyledi. Anlaşmanın önceki hükümet döneminde verilen maaş ve emekli aylıklarında kesinti, kamuda işten çıkarmalar, gıda, ilaç ve turizm yapılarındaki KDV artışı taahhütlerini iptal ettiğini vurgulayan Yunan Başbakan, faiz dışı fazlanın da alt düzeye çekildiğini belirtti.

Aleksis Çipras, anlaşmanın öncelikleri arasında bulunan vergi kaçakçılığı ile mücadele, kamuda reform ve insani krizi sonlandırma gibi radikal reformların uygulanması için kurumsal bir çerçeve oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Yunanistan'ın nakit sıkıntısını Haziran ayı sonuna kadar bitiren dünkü anlaşma, Başbakan Çipras'ın seçim vaatlerinin çoğunu ertelemesi anlamına da geliyor. Borçlarını tanıdığını kabul eden Atina, mali dengeleri bozacak tek taraflı adımlarla ekonomik politikaları hayata geçirmeyeceği sözünü verdi. Yunanistan, Pazartesi günü Eurogroup'a yapacağını taahhüt ettiği reformlara ilişkin bir liste gönderecek. İlgili reform listesi kabul edilirse anlaşma yürürlüğe girmiş olacak.

Yunanistan, 4 aylık süreçte ülkenin 320 milyar Euro'luk borcunu sürdürülebilir düzeye çekmek için yollar bulmayı planlıyor. AB ve IMF'den toplam 240 milyar Euro kredi kullanan Yunanistan'ın dış borcu, GSMH'sının yüzde 175'i düzeyinde bulunuyor.

MUHALEFET PARTİLERİ

Anlaşmayı değerlendiren anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi Sözcüsü Kostas Karagunis, "Şimdilik daha kötüsü bertaraf edildi. Bu da olumlu." dedi.

Uzatma anlaşmasını 'olumlu' şeklinde yorumlayan Potami Partisi, "Anlaşma çerçevesinde hükümet zorunlu reformları yaparsa, bunu destekleyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Yunanistan Komünist Partisi ise nasıl adlandırılırsa adlandırılsın anlaşmanın kemer sıkma önlemlerinin uzatılması ve halkın aleyhine reformların devamı anlamına geldiğini duyurdu.

PASOK partisi de "Hiç yapılmayan sıkı müzakere, bizi kilometrelerce geriye götürüyor. Hükümet 3'üncü kemer sıkma programını hazırlıyor." yorumunda bulundu.

Yunan gazeteleri ise Yunanistan'a 4 aylık yeni bir fırsat verildiğini, maliyeti olacak vaatlerini yapamayacağını ve dar çerçevede reformlar listesi hazırlaması gerektiğini yazdı.