Yunanistan Başbakanı ve Syriza lideri Aleksis Çipras, Sismik Araştırma Gemisi Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin bölgede bulunmasının uluslararası hukuk ihlali olduğunu iddia etti. Çipras, müzakerelerin yeniden başlaması için Barbaros'un bölgeden ayrılması gerektiğini ifade etti.

Çipras, adadaki temaslarına Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Rum Başkanlık Sarayı'nda görüşerek başladı. Sabah saatlerinde Nikos Anastasiadis'i makamında ziyaret eden Çipras, Rum liderle görüşmesinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Çipras, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın aynı frekansta olduğunu söyledi. “Kıbrıs sorununun çözümü Türk-Yunan ilişkilerinin mihenk taşıdır” diyen Çipras, Rum Yönetimi’nin çözüm yönündeki çabalarına destek belirtti.

"BARBAROS HUKUK İHLALİ YAPIYOR"

Çipras, Barbaros’un bölgede bulunmasının, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için bunun kaldırılması gerektiğini” savundu.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın karmaşa içerisindeki Güneydoğu Akdeniz bölgesindeki istikrar kapıları olduğunu da söyleyen Çipras “Yunanistan ve Kıbrıs olmadan Avrupa’nın güneydoğu ayağı sakat olur. Sadece ekonomik hesaplar yapanlar bu gerçeği anlayacaklar” ifadesini kullandı.

Aleksis Çipras, Yunanistan-AB arasındaki ekonomi konulu müzakerelerin, eşitlik şartlarında yeni bir aşamaya girmekte olduğuna işaret ederek, bu müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasının bütün Avrupa’nın çıkarına olacağını aktardı.

"TROYKA DEMOKRATİK DEĞİL, TASFİYE EDİLMELİ"

Troyka’nın demokratik olmadığını vurgulayan ve tasfiye edilmesinden yana olduğunu belirterek, “Avrupa’nın kalkınma gündemine dönmesi gerekir” diyen Çipras, Rusya’nın Yunanistan’a kredi vermesi ihtimali sorulduğunda “Yunanistan AB’deki ortaklarıyla, kredi aldıklarıyla istişare ve müzakere içerisindedir, başka düşüncesi yoktur” cevabını verdi.

Çipras, AB’nin Rusya’ya siyasi yaptırımları konusunda ise “ekonomik savaş devam edemez. Diplomasi politikası hakim olmalı. Yunanistan ve Kıbrıs, AB ile Rusya arasında köprü olabilir” dedi.

Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesi ve Batı Trakya Türkleri ile ilgili görüşü sorulan Çipras, “Dikkatli adımlar atılacak. Ancak bunlar, bütün etkileri incelendikten sonra atılacak. Perspektifi ve güvenliği sürdürecek olan radikalliktir” dedi.

“Kıbrıslılara vermek istediği mesaj” sorulan Çipras, “Kıbrıs halkına yönelik mesajım birliktelik ve işbirliği mesajıdır, bunları kullanarak barış ve refahı yakalayabilirler” şeklinde konuştu.

ANASTASİADİS: AB DÜZEYİNDE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

Toplantıda konuşan Rum Yönetimi lideri Anastasiadis de Çipras’ın hem Kıbrıs hem Yunanistan açısından çok kritik bir dönemde adaya geldiğini belirterek Çipras’a yeni görevinde başarı diledi.

Anastaiadis, Rum ve Yunan hükümetlerinin aynı çizgide olduğunu belirterek “İki ülke de AB’nin kalkınma politikasına geri dönmesi için Avrupa düzeyinde birlikte çalışacak” dedi. Avrupa Birliği’nin, vatandaşların beklentilerine cevap verecek şekilde iyileşmesini istediklerini anlatan Anastasiadis, “Sorunların göğüslenmesi için reform politikalarının uygulanmasının şart olduğunda hemfikiriz” diye konuştu.

Anastasiadis, Çipras’ın “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” yönelik ilgi ve samimiyetini bildiklerini ve hem Yunanistan hem Güney Kıbrıs’ın stratejik hedeflerinin Kıbrıs’ta AB değerleri ile ilkelerine dayalı Ada’nın tüm yasal sahiplerinin haklarını gözetecek bir çözüm olduğunu kaydetti.

Anastasiadis bulunacak çözümün şu anki yapının iki toplumlu iki kesimli bir federasyona çevrilmesi olacağını da kaydederek, amaçlarının çözüme yönelik diyaloğun tekrar başlaması olduğunu belirtti.

"ADANIN ZENGİNLİKLERİ KIBRIS'A AİTTİR"

Kıbrıs Türklerine hitaben Ada’nın zenginliklerinin Kıbrıs’a ait olduğunu da söyleyen Anastasiadis, Kıbrıs’ın doğal ve yer altı kaynaklarının Ada’nın tüm yasal sahiplerinin yararına olacağını ifade etti.

Troyka’nın başka bir kurumsal organla değiştirilmesi gerektiği görüşüne katılıp katılmadığı sorulan Anastasiadis, “Daha iyiye götürecek her meşru kurumsal değişiklik Kıbrıs’ın ve memorandum programındaki bütün ülkelerin çıkarınadır” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, AB’nin Rusya’ya yaptırımları konusunda Rum ve Yunan hükümetlerinin tutumunun ne olduğu sorulduğunda ise “İki ülke, buna Minsk anlaşmasının ve diplomatik imkânların cevap vereceği görüşündedir” dedi.

Çipras’la görüşmeleri sırasında iki hükümetinin Kıbrıs sorunundaki stratejik hedefinin en kısa zamanda ilkelere dayalı çözüm bulunması olduğunun teyit edildiğini da söyleyen Anastaiadis “Görüşmede ayrıca Çipras’ın, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin Kıbrıs sorunundan geçtiği değişmez tezi de teyit edildi” ifadesini kullandı.