Azerbaycan ile Ermenistan, Rusya’nın Saint Peterburg kentinde, Vladimir Putin’in arabuluculuğunda bir araya geldiği liderler görüşmesinde Dağlık Karabağ sorununun aşamalı çözümü için anlaşmaya vardı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Şube Müdürü ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Novruz Mammadov yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in teşebbüsü ile Cumhurbaşkanlarının Saint Peterburg görüşmesinde tarafların Dağlık Karabağ sorununun aşamalı çözümü için anlaşmaya varıldığını bildirdi. Azerbaycan medyasına açıklamalarda bulunan Memmedov,“Öncelikle Azerbaycan’ın işgal altında olan beş bölgesinin boşaltılması daha sonra ise, iki bölgenin boşaltılması ve koridorun tanımlanması gerekmektedir. Son aşamada ise Dağlık Karabağ’ın statüsünün belirlenmesi gelir. Taraflar prensip itibariyle bu yönde anlaşmışlardı. Ama maalesef , Ermenistan tarafından düşünülmüş sabotaj yapılıyor ve anlaşma şartlarını yerine getiremeyeceği söyleniliyor” dedi.
DAĞLIK KARABAĞ SORUNU
Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1988 yılı itibari ile çıkan çatışmalar, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ ve etraf 7 bölgenin işgaline neden oldu. 1994 yılında sağlanan ateşkes anlaşması ile sorunun çözümlenmesi AGİT Minsk Grubu tarafından yürütülüyor. BM’in Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının işgaline son vermesine ilişkin aldığı 4 karar halen uygulanmıyor.