Son dönemde artan mülteci akınının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında eşit bir şekilde paylaşılmasını sağlamak amacıyla Almanya ve İsveç tarafından gündeme getirilen ‘mülteci kotası’ teklifi Danimarka tarafından reddedildi.

Danimarka’da halihazırda hükümette bulunan Liberal Parti’nin sözcüsü Jacob Elleman-Jensen, ülkenin mülteci politikasının Brüksel’de değil Kopenhag’da belirleneceğini söyledi. Danimarka AB üyesi olmasına rağmen göçmen, hukuk, para birimi ve dış politika konularında AB kurallarının dışında hareket etme hakkına sahip.

Dün İsveç Başbakanı Stefan Lövfen ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesinin ardından gündeme gelen mülteci kotaları fikriyle ilgili AB üyesi ülkelerden farklı açıklamalar geliyor. Özellikle sağ ve aşırı sağ hükümetlerin etkili olduğu ülkelerde hükümetler daha fazla mültecinin ülkelerine gelmesini sağlayacak mülteci kotası fikrine sıcak bakmıyor. O ülkelerden biri de Danimarka. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan genel seçimlerin akabinde iktidara gelen Liberal Parti Danimarka’ya daha fazla mülteci gelmesine taraftar değil. Bu yüzden İsveç ve Almanya tarafından gündeme getirilen mülteci kotası fikrine karşı çıkıyor.

Liberal Parti’nin sözcüsü Jakob Elleman-Jensen, ‘‘Politikamız değişmedi. Danimarka’nın mülteci politikasının Danimarka’da belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Mültecilerin AB üyesi ülkeleri arasında daha adil bir şekilde dağıtılması gerektiğine inanıyoruz ancak Danimarka olarak bizim üzerimize düşeni yaptığımızdan eminiz.’’ dedi.

Diğer taraftan muhalefetteki Sosyalist Halk Partisi Başkanı Pia Olsen Dyr, hükümete AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in önerisine kulak vermeleri tavsiyesinde bulundu. Dyr, ‘‘Juncker’in konuşması oldukça cesaret verici. Avrupa’da ortak bir mülteci sorunumuz var.’’ dedi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker dün yaptığı açıklamada önümüzdeki hafta içerisinde 160 bin mültecinin AB üyesi ülkeler içerisinde dağıtılacağını söylemişti. Juncker ayrıca mültecilerle ilgili yardımları kesme kararı alan Danimarka gibi ülkeleri de sert bir şekilde eleştirmişti.