Dünyada en çok bisiklet kullanılan ülkelerinden biri olan Danimarka’da bisiklet tutkunlarının en büyük sorunu hiç şüphesiz hırsızlar. Ülkede her yıl on binlerce bisiklet çalınıyor. Yapılan araştırmalar bisiklet hırsızlarının genellikle pahalı bisikletlere yöneldiği ucuz bisikletlerin ise çalınma oranının çok düşük olduğunu gösteriyor. Öte yandan sigorta şirketleri bisiklet hırsızlığının önüne geçmek için ilginç yöntemler kullanıyor.

Sigorta firması Tryg tarafından yapılan araştırmaya göre fiyatı 10 bin kron (3 bin 700 lira) ile 30 bin kron (10 bin lira) arasında değişen bisikletlerin çalınma oranı 2009 ile 2014 yılları arasında yüzde 68 artmış durumda. Fakat genele bakıldığında bisiklet hırsızlığı vakalarında yüzde 19'luk azalma kaydedildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tryg yetkililerinden Charlotte Gøttler, ‘‘Özellikle pahalı bisikletler çalınıyor. Spor bisikletler hırsızların öncelikli hedefi.’’ dedi.

Tryg firması bisiklet hırsızlığından muzdarip olan müşterilerini memnun etmek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Firma önümüzdeki günlerden itibaren bisiklet hırsızlığını DNA yöntemiyle tespit edecek. Yönteme göre; bisikletin üzerine sahibinin DNA örneği yerleştirilecek. Dışarıdan çıplak gözle görülemeyecek olan işaret, ancak polis tarafından özel bir ışıkla tespit edilebilecek.