ABD’nin New York şehrinde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda Dünya İnsani Zirvesi'nde konuştu. Davutoğlu mülteciler konusunda insani yardım yapısının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Davutoğlu, Suriye’deki insani krizi hatırlattı. Krize kayıtsız kalınmaması gerektiğini vurgulayan Başbakan, Aylan Kurdi’nin fotoğrafının dünyada ortak bir duyarlılık oluşturduğunu ifade etti. Mülteci akının gözardı edilecek bir durum olmadığını belirten Davutoğlu konuşmasında “ Mülteciler sadece sayı olarak görülmemeli. Onlar insanlar, savaştan kaçıyorlar ve hayatta kalmaya çalışıyorlar. Demokrasi gibi, insan hakları gibi değerlere sahip çıkmalıyız. Mevcut dönemdeki en büyük kriz Suriye'de yaşanıyor.” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLER

Türkiye’deki Suriyeli nüfusu hakkında bilgi veren Davutoğlu, “Türkiye'deki bazı şehirlerde daha fazla Suriyeli var. Kilis'in neredeyse yüzde 84'ü Suriyeli. Nasıl bir ekonomik sorunla yüzleştiğimizi görmeniz gerekiyor. Türkiye'nin şu ana kadar harcadığı para 8 milyar dolara çıkmıştır. Başka ülkelerden de yardım görmeden bunu gerçekleştiyoruz. Suriye'deki kriz konusunda BM'nin de sorumluluğu var.”diye konuştu.

G-HERKES VURGUSU

Artık gözümüzü mülteci krizine kapatamayacaklarını ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu zamana kadar G-7,G-20 zirverlerinin yapıldığının bundan sonra G-Herkes zirvesinin yapılması gerektiğini anlattı. Davutoğlu, tüm üye ülkeleri İstanbul’da yapılacak olan Dünya İnsani Zirvesi’ne davet etti.

Zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun ise dünya genelinde binlerce kadın, erkeğin, kendilerini insanlara yardım etmeye adadığı halde, yardıma muhtaç insanların gün geçtikçe arttığını söyledi. İnsani ihtiyaçların maliyeti her geçen gün arttığını belirten Ban," Şimdi kararlı, kollektif hareket edilmezse, gelecekte daha da kötü olacak."dedi. İnsanlara yardım etmek için yeni kaynaklar bulunması gerektiği ifade eden BM Genel Sekreteri Ban, "Güçlü ve sorumlulukları yansıtacak ortaklıklar kurmak gerekir."diye konuştu.