Başbakan Ahmet Davutoğlu, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısında G-20 Dönem Başkanı Türkiye’nin önceliklerini anlattı.

Konuşmasının başında “Dünya Ekonomik Forumu, dünya ekonomisiyle ilgili meseleleri görüşmek için her zaman doğru platform olmuştur.” diyen Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği G-20’nin katılımcılık ve etkinlik perspektifi bakımından son dönemin en başarılı kurumlarından biri olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, mali sektördeki krizin yönetimi için teşkil edilen G-20’nin, sağlıklı bir geçiş süreciyle, dünyanın önde gelen güçleri arasında siyaset yapımı ve istişaresi için de bir platform haline geldiğini vurguladı.

G-20 dönem başkanı olarak Türkiye’nin hedeflerini anlatan Ahmet Davutoğlu, sadece G-20 ülkelerinin elit ekonomilerine değil düşük gelirli ekonomilere de ulaşacaklarını söyledi.

Davutoğlu bu kapsamda gıda güvenliği ve beslenme meselesine özel önem atfedeceklerini belirtti. Ahmet Davutoğlu, gıda israfının engellenmesi ve düşük gelirli ülkelerin gıda ihtiyacının nasıl karşılanabileceğini görüşmek üzere tarım bakanları toplantısı düzenleyeceklerini aktardı.

Başbakan Davutoğlu, 100 milyon kadının istihdama katılması, gençlerin istihdam edilmesi ve KOBİ’lerin desteklenmesi konularını da küresel gündeme taşıyacaklarını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, G-20 kapsamındaki hedeflerinin önündeki başlıca engelin ise dünya güçleri arasındaki anlaşmazlıkların oluşturduğu psikolojik atmosferin ekonomide işbirliği alanına da yansıması ihtimali olduğunu söyledi. Davutoğlu, ekonomi alanında rasyonel kararlar alınması gerektiğimi kaydetti.

Ahmet Davutoğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın sadece AB ile ABD arasında imzalanması durumunda Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasına aykırı olduğunu da vurguladı.