Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “İnanın ki, kullandıkları dil, izledikleri politika. Artık Türkiye’yi mahalle mahalle bölünmüş hale getirdi. Şehir şehir demiyorum. Mahalle mahalle. İktidar partisine oy verenler, vermeyenler. Türkiye’yi bu şekilde ikiye ayırdılar” dedi.

Demirtaş, 1 Kasım seçim çalışmaları için İngiltere'nin başkenti Londra’da partililerle bir araya geldi. Demirtaş, Ankara'daki kanlı terör saldırısından devletin bizzat sorumlu olduğunu savundu. HDP Eş Genel Başkanı, düzenlenen terör saldırılarına ilişkin devlete yönelik yaptığı eleştirilerin çarpıtıldığını öne sürerek, “Ankara katliamı, Suruç, Diyarbakır katliamları, göz göre göre devlet içerisinden destek alarak barbar bir örgüt, IŞİD gibi insanlığın da İslam’ın da bütün bölgenin de başına bela olmuş bir örgüt rahatlıkla gelip katliam yapabiliyor ve siz devlete tek bir eleştiri yapamazsınız diyorlar. Dikkat edin, hep birlikte el ele verip bizi siyasette linç etmeye çalışıyorlar. Öyle bir hale getirmeye çalışıyor ki, dikkat edin başbakanı, cumhurbaşkanını dikkatle dinleyin, bizim devlete yönelttiğimiz eleştiriyi, halka millete karşı bir düşmanlık olarak anlatıyorlar meydanlarda” ifadelerini kullandı.

“DEVLET MÜDAHALE ETMEDİ”

Yakın zamanda HDP binalarına saldırılar düzenlendiğini ifade eden Demirtaş, devletin söz konusu saldırılardan haberdar olduğunu savundu. Demirtaş, “Bakın 400 parti binamız ve iş yeri yakıldı. Yakın zamanda. Bir gecede iki gecede 400. Bütün devlet erkanının gözü önünde. Polisler eşliğinde. Emniyet müdürleri, kaymakamlar eşliğinde. Basının huzurunda canlı yayınlarda binalarımız yakıldı. Alev alev. Tek biri müdahale etmedi. Ettirmediler. Çünkü devlet karar vermişti. Yakılacak. Başka çaresi yok demişler. Bütün o binalar yakılırken, yıkılırken kime soruşturma açtılar? Bana. Çünkü dedim ki devlet yakmış. Bunu örtme konusunda başarılılar işte. Binlerce insanı sokağa döküp günlerce linç kampanyası yürüttüler. Bir kişiye soruşturma açıldı. O da parti binaları yakılan kişiye” şeklinde konuştu.

“KULLANDIKLARI DİL, İZLEDİKLERİ POLİTİKAYLA ÜLKEYİ MAHALLE MAHALLE BÖLDÜLER”

AK Parti iktidarının kullandığı dilin ülkeyi böldüğünü savunan Demirtaş, “İnanın ki, kullandıkları dil, izledikleri politika. Artık Türkiye’yi mahalle mahalle bölünmüş hale getirdi neredeyse. Mahalle mahalle. Şehir şehir demiyorum. Mahalle mahalle. İktidar partisine oy verenler, vermeyenler. Türkiye’yi bu şekilde ikiye ayırdılar.” diye konuştu.

Türkiye’deki mevcut kutuplaşmaya tek çözümün HDP olduğunu kaydeden Demirtaş, "Onlar diyorlar. Onlar dedikleri kim? Biziz. Biz şöyleyiz diye kendilerini överken, şu vatan hainleri, şu bölücüler, şu teröristler. Yani AKP’ye oy vermeyenleri tamamiyle düşmanlaştırdılar. Ve ülkenin malesef şu anda bu bölünmüşlüğüne çare sunabilecek tek güç bizler kaldık” şeklinde konuştu.

Türkiye’de en çok birlik ve beraberliğe şimdi ihtiyaç duyulduğunu anlatan Demirtaş, “Barışı, kardeşliği, özgürlüğü ve demokrasiyi kavram olarak içini layıkıyla dolduran bizler kaldık. Bizler eğer bu dönemde ülkemize, geleceğimize sahip çıkmazsak, bu tarihi dönemde rolümüzü oynamazsak, inanın ki çocuklarımız, torunlarımız artık bugünkü Türkiye’yi bile mumla arayacaklar” ifadelerini kullandı.

“DEVLET HİÇKİMSEYE AYIRIM YAPAMAZ”

Aleviler için Cemevlerinin ibadethane olduğunu, ayırım yapılamayacağını ifade eden Demirtaş, Muharrem ayında da Ramazan ayında olduğu gibi televizyonlarda program yapılması gerektiğini savundu. HDP Eş Genel Başkanı şunları kaydetti: “Diyorlar ya ülkemizde özgür olmayan var mı? Eşit olmayan var mı diyorlar. Bir örnek vereyim. Bakın Muharrem orucuyuz değil mi? Muharrem’in yasındayız. Ramazan’da da yaşıyoruz. Ben Sunni bir Müslüman’ım. Şafii’yim. Ramazan’ı da görüyoruz. Hergün televizyonlarda sabaha kadar Ramazan programları. İftar programları. Devlet erkanının iftar açılışları. Öyle değil mi? Peki Aleviler de bu ülkenin yurttaşı değil mi? Muharrem orucuyla ilgili hangi kanalda ne program var? Toplumun hangi hassasiyeti var? Hangi devlet erkanı Alevilerle birlikte Muharrem orucu açıyor?”

“HANİ YARADILANI YARADAN’DAN ÖTÜRÜ SEVİYORDUN? YALANCI”

İktidarın eşitçilikten yana bir politika yapmadığını savunan HDP Eş Başkanı, “Hani eşittik? Hani herkes kardeşti? Hani yaradılanı Yaradan’dan ötürü seviyordun? Yalancı. Yalancı işte. Senden benden vergi alıyor mu? Alıyor. Alırken Aleviler vergi vermesin diyor mu? Demiyor? Ben Alevi’ye hizmet yapmayacağım. O yüzden vergi vermesine gerek yok diyor mu? Yok. Tıkır rıkır kuruşuna kadar alıyor devlet. Kürt’ten de alıyor. Laz’dan, Çerkez’den, Arap’tan, Ermeni’den herkesten alıyor. Hizmet ederken niye bize ayırımcılık yapıyor?” diye sordu.

Demirtaş, şunları söyledi: “Diyorlar ya hepimiz eşit olacağız. Birlik olacağız. Yalanın daniskası. Yalancının daniskası bunlar. Usta yalancı usta. Öbürü yeni başlamış yalancılığa. O stajyer daha yeni başlamış da o büyüğü usta yalancı. Diğeri beceremiyor. Daha yeni o. Sözde ustasının yanında yetişmiş ama daha tam öğrenememiş. Yalan konuşuyor ama yüzünden akıyor. Yüzünden. Yüzü kızarıyor yalan söylerken. Öbürü usta. Ayaküstü 10 tane yalan sıralar. Hissetmezsin bile."

“KÜRDÜN TÜRK'E DÜŞMANLIĞI YOKTUR. OLAMAZ”

Sözlerine birlik mesajı vererek devam eden Demirtaş, 7 Haziran’da gerçekleşen seçim sonucu önemli bir başarı elde edildiğini belirtti. HDP Eş Genel Başkanı, 1 Kasım’da tekrar düzenlenecek genel seçimde birlik olmanın çok önemli olduğunu belirterek, “Hergün öldürmeye devam edecekler. Hergün güçlerinin yettiği her yerde kan akıtmaya devam edecekler. Kürdün Türke düşmanlığı yoktur. Olamaz. Türk'ün Kürde düşmanlığı yoktur. Olamaz. Bunu izin veremeyiz. Bizim bu devlet yönetim anlayışıyla sorunumuz var. El ele verelim, düzeltelim” şeklinde konuştu.