KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anıt mezarı, vefatının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hala inşa edilemedi. Denktaş’ın Lefkoşa’da Cumhuriyet Parkı içerisinde bulunan kabri defnedildiği ilk günkü gibi dururken, Türkiye ve diğer ülkelerden Kıbrıslı Türk lideri ziyarete gelenler, durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Devlet erkânının ilk uğrak yerlerinden olan anıt mezarla ilgili çalışmalara yıllar geçmesine rağmen başlanmaması, kafalarda soru işareti oluşturuyor.

Denktaş’ın sağlığında danışmanı olan Hilmi Özen, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, bunun bir devlet ayıbı olduğunu belirterek anıt mezarının artık bir an önce yapılması için yetkililere çağrıda bulundu. Rauf R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça da 3 yıl geçmesine rağmen hala anıt mezarın yapımı ile ilgili bir gelişme yaşanmadığını belirtti. Akça, "Proje ve parası tamamsa bu halkın tek dileği liderinin anıt mezarının bitmesidir. Orada gidip dualarımızı rahat bir şekilde edebilmemizdir." dedi.

"ZİYARET EDENLER ÇOK ÜZÜLÜYOR"

Denktaş’ın danışmanı Hilmi Özen, artık halkın tepkisinin kendilerine de yansımaya başladığını kaydetti. İnsanların Denktaş’ın kabri başında bulunan anı defterinde bunu sürekli dile getirerek şikâyette bulunduğunu aktaran Özen, "Mezarı başına gidecek olanlar daima bize gittikleri zaman haber verirler. Çok üzülüyorlar. Anıt mezarının yıllardır geçmiş olmasına rağmen yapılmamasından dolayı sitem ediyorlar. 3. yılı da devirdik. Bize en son söylenen bütçeye para kondu ama sonuçta uygulanamadı, yetişemedi yok bütçede eksilme oldu şeklinde…" diye konuştu.

2015 yılına girildiğinde kendilerine bu konuda müjde verildiğini aktaran Özen, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti’nin olaya el attığını belirterek bu konuda bütçe yardımı yapacağını dile getirdi.

"SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ"

"Bunun üzerine tekrar şimdi ihale aşamasında ihaleye çıkmak için çalışmalar sürdürülüyor." diyen Özen, şunları söyledi: "Temennimiz Denktaş’a layık olan ve yabancıların geldiği zaman merak edip sergiye katıldığı gibi toplu belli bir yerde bir kaynak merkezi oluşturmak. Bir müze şeklinde olmasını sağlamak… Özellikle öğrencilerin gelip Denktaş Bey hakkında yaşamının özetini mücadelesini aktarabilmek, anlatabilmek adına bizler sabırsızca bekliyoruz. İnşallah sonu hayırlı olur."

"DEVLET SANKİ İTİBARSIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR"

KKTC’de küçük bir olayın deprem etkisi yarattığına işaret eden Hilmi Özen, devletin güçlendirilmek yerine sanki tahrip edilme, daha da etkisizleştirilme anlayışı hakim olduğuna dikkat çekti. Özen, "Yani böyle bir ülkede böyle bir ortamda bizler de manevi değerlerimize önem vereceğiz onları yaşatacağız. Vallahi kendi yaşamımıza yönelik çalışmalar yapamayan bir toplum ölmüşler için yapar mı? Onu insana sorduruyorlar. Benim bu konuşmamın benzerini bazı arkadaşlar da yapmak zorunda kalıyorlar. Halk çok da mutlu konuşmuyor. Tüm siyasilerin bundan ders çıkarması lazım." dedi.

AKÇA: ARTIK SABRIMIZ KALMADI

Cihan’a konuşan Rauf R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça da anıt mezarın yapımı ile ilgili olarak artık sabırlarının kalmadığını vurguladı. Daha önceden Bayındırlık Bakanı Hasan Taçoy ile yaptıkları görüşmede bunun bir an önce yapılacağını ancak hala ses seda olmadığını savunan Akça, projenin erkenden tamamlanması temennisinde bulundu.

"Bu bağlamda yine takip ediyoruz yine ses yok." diyen Akça şunları aktardı: "Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giriyoruz artık. Bu bizim için 2-3 ay daha uzaması demektir. Mimarla geçen günlerde temasa geçtik. En son konsensüs olarak anlaşılan durumdan ileriye gidilemediğini ifade etti. Bize devlet yetkililerinin bize bu projeyi artık bitirin demeleri gerekiyor. Bunun karşılıklı müzakere edilmesi lazım. Parasının ödenmesi lazım… Akabinde proje bittiğinde bunun farklı projeleri daha vardır. Artık sabrımız kalmadı. Vefadan bahsediyorlar ama nerede vefanız…"

"TEPKİLER İNANILMAZ DERECEDE"

Hem Kıbrıs Türk halkının hem de Türk dünyası devlet adamlarının bu konudaki açıklamalarının üzücü olduğunu ifade eden Latif Akça, "Denktaşseverler inanılmaz tepki gösteriyor. Biz liderimizin anıt mezarını yapacak durumdayız. Neden bekliyoruz. İnsanların sabrı kalmadı. Önce proje tamam değildi sonra parası hazırlandı. Başlamaması için bir neden yok. Proje hazırsa parası da hazırsa bir an önce bunu sonlandırsınlar. Bizim temennimiz liderimizin anıt mezarının bir an evvel bitmesi ve halka açılmasıdır. Büyük şikâyetler var ve şimdiki mezarı gördüklerinde moralleri bozuluyor. Ağır konuşanları gördüm... Böyle mi değerlerinize saygı gösteriyorsunuz diye sorduklarında verecek cevap da bulamıyorum." şeklinde konuştu.