Kiev’de yapılan Maydan devrimi ile koltuğunu bırakmak zorunda kalan Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ukrayna’ya dönerek protesto hareketi başlatmak istediğini söyledi. Yaşananlardan Avrupalı ülkeleri sorumlu tutan Yakukoviç, Kiev’de iktidarı ele geçirenlerin Maydan’da ateş edenlerle ilgili gerekli çalışmaları da yapmadığı eleştirisi getirdi.

Maydan devriminin yıl dönümünde Rus televizyonu Birinci Kanal’a konuşan Yanukoviç, “Ukrayna’da dönüp bir protesto hareketi başlatmak aklıma geliyor. Ancak herkes bana düşmanlarımın beni yok edebileceklerini söylüyor. Dostlarım buna karşı çıkıyor. Ukrayna’ya dönememek beni üzüyor…” dedi.

Geri dönmesi mümkün olduğunda Ukrayna halkının yaşamını kolaylaştırmak için çalışacağını belirten Yanukoviç, “Ukrayna hükümeti ile göstericiler arasında imzalanan anlaşmaya Avrupalı ülkeler garantör oldu. Orada yaşananlardan garantör olan ülkeler sorumlu. Yönetim ve muhalefet bir kısım yükümlülükler getiren anlaşma imzaladık. Avrupa’nın 3 büyük ülkesinin (Almanya, Fransa, Polonya) dışişleri bakanları da garantör oldu. Ben erken seçim ve anayasal reform konusunda mutabakata vardım. Başka ne isteniyordu? Yapılması gerekenler için Ukrayna halkının karar vermesi gerekiyordu…” değerlendirmesinde bulundu.

Kiev’de yaşanan olayların üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan devrik lider, “Onların suçluları bulması gerekiyor. Başlangıçta iddia edilen suçluların bulunması için ne bir soruşturma ne de bir araştırma başlatıldı. Onlar güvenlik görevlileri ve Cumhurbaşkanını suçladı… Maalesef protestolar sırasında provokasyonlar provokasyonları takip etti.” eleştirisi getirdi.

Klasik renkli devrim senaryosunun uygulamaya konulduğunu kaydeden Yanukoviç, “Ben sorunun siyasi yolla çözülmesini istedim. Silahların kullanılmasına karşıydım. Beni iktidarın akan bir damla kandan sorumlu olmadığından eminim… Bu savaş muhalefetin gayri meşru yolla iktidara gelmesi için kullanıldı.” ifadelerini kullandı.

2010’da 5 yıllık dönem için seçilen Yanukoviç, Kasım 2013’de AB ile imzalanan anlaşmayı onaylamayı ertelemesinin ardından gösteriler başladı. Şiddetlenen gösteriler sonunda Kiev’de 22 Şubat 2014’de yeni hükümet kurulmuş ve Yanukoviç de Rusya’ya kaçmak zorunda kalmıştı.