Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özgür medyaya yönelik sansür girişimleri Avrupa medyasında yer almaya devam ediyor. Erdoğan'ın 7 Haziran Meclis seçimini kendi mutlak iktidarı için kullandığını belirten Die Zeit, Micheal Thumann imzasıyla yayınlanan makalede normal seçimlerde insanların ekonomi, sosyal meseleler ve güvenlik gibi konular için sandığa gittiğini fakat Türkiye'de insanların seçime dahi katılmayan Erdoğan'ın başkanlık, prestij, iktidar ve egosu için karar vereceğini yazdı.

Alman Die Zeit gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhalif medyayı susturmaya çalıştığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bazı medya kuruluşlarına yönelik kampanya başlattığını yazan Tageszeitung (TAZ), Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'un muhalif başını susturmak için Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı'na bazı lisansların iptali için yazı gönderdiğini hatırlattı. Erdoğan'ın susturmaya çalıştığı medyanın Erdoğan ve AK Parti'yi eleştirenlere platform sunduğunu hatırlatan TAZ, devlet kanalı TRT'nin de hükümete çalıştığını kaydetti. 2015'in ilk üç ayında 23 gazetecinin tutuklandığını hatırlatan Tageszeitung, Erdoğan'ın tutuklananların terörist olduklarını iddia ettiğini belirtti. AK Parti'nin yeterli çoğunluğu kazanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parlamenter sistemden otokratik başkanlık sistemine geçmek istediğini hatırlatan TAZ, Erdoğan'ın hedefine ulaşması halinde Türkiye'de muhalif ses kalmayacağı ve medyanın Erdoğan'ın propaganda aracına döneceği uyarısında bulundu. TAZ, Erdoğan ve hükümetinin muhalif medyaya yaklaşımı tam anlamıyla faşist bir mentaliteyi yansıttığını kaydetti.

TAGESSPİEGEL: ERDOĞAN SİSTEMİNİN SONUN BAŞLANGICINDA

Haziran'daki genel seçimin Erdoğan için sonun başlangıcı olabileceğini ifade eden Tagesspiegel de Erdoğan'ın partisi AKP'nin eski seçmen desteğinin olmadığını ve Erdoğan'ın Yeni Türkiye planının bozulabileceğini yazdı. 7 Haziran'da seçmenin sandığa milletvekili seçimleri için değil gerçekte Erdoğan'ın kafasındaki sistemi ve geleceğini oylamak için gideceğini belirten Tagesspiegel, birçok seçmenin Erdoğan'ın çok güçlendiğini ve durdurulması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.