Geçtiğimiz hafta Türkiye sınırında düşürülen, Rusya'ya ait Su-24 tipi savaş uçağı ile ilgili ABD'den açıklama geldi. ABD yetkilileri Türk hava sahasını ihlal ettiğine ilişkin kanıtların ellerinde bulunduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Direktörü Elizabeth Trudeau  yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin sağladığı ve bizim kendi kaynaklarımızın edindiği mevcut bilgiler, Rus uçağının Türk hava sahasını işgal ettiğini gösteriyor. Aynı zamanda, Türklerin Rus pilotu bir çok kez uyardıklarını ve yanıt alamadıklarını da biliyoruz" dedi.

 

Trudeau sözlerine Türkiye ile Rusya'nın konu hakkında diyalog kurmasını ve gerilimi düşürmelerini istediklerini söyleyerek devam etti.

 

Trudeau , ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile, John Kerry'nin de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bu konu üzerinde görüştüklerini söyledi ve ekledi:  "Önemli olan gerilimin düşürülmesi ve diyalog kurulması. Hem ABD olarak biz hem de NATO, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalleri hakkında endişelerini dile getirdi. NATO müttefikimiz Türkiye'nin egemenlik hakkını destekliyoruz"

 

 Rus uçağı böyle düşürülmüştü: