Şahıslara ve kurumlara uluslararası yardımlarla ilgili danışmanlık hizmeti veren Geneva Global için “en iyi 500 STK” listesini hazırlayan Jean Christophe Nothias, ilk 100’e giren Kimse Yok Mu’nun performansından etkilendiğini söyledi.

Bu yıl açıklanan 2014 raporunda kendisini en çok Türkiye’den Kimse Yok Mu’nun şaşırttığın ifade eden Jean Christophe Nothias, şunları söyledi: “Kimse Yok Mu'nun puanına baktığımda şoke olmuştum çünkü inanılmaz derecede iyiydi. Bu skora inanamayıp yeniden incelemeye başladım. Gördüğümde ‘Nasıl olur?’ dedim. Çok farklı alanlarda nasıl bu kadar iyi olduklarını anlamaya çalıştım. Kimse Yok Mu inanılmaz derecede modern geldi bana. Yaklaşım, eğitimlerin çokluğu ve organize ettiği aktivitelerin çeşitliliği bakımından oldukça yenilikçiydi. Aynı zamanda Türk akademi dünyasıyla da gayet ilişkiliydi, uluslararasıydı, birçok gönüllüsü vardı. İnsanlardan çok güçlü bir destek alıyordu. En önemlisi bütün dünyada faaliyetler yürüten modern, kar amacı gütmeyen bir organizasyondu. Kimse Yok Mu’yu daha önce tanımadığım için kendime de kızmıştım.”

Kimse Yok Mu’dan yapılan açıklamaya göre, derneği yakından tanımaya başladıklarını ifade eden Nothias, “Kısa bir sürede yapabildikleri, başardıkları gerçekten şaşırtıcı. Daha önce bu kadar kısa sürede bu kadar hızlı bir büyüme kaydeden bir yardım kuruluşu görmedim. Kimse Yok Mu nasıl insanlardan bu kadar destek alabiliyor? Bunu gerçekten bilmiyorum. Ama görünüşe göre, doğru yerlere doğru insanlarla çalışıyorlar ve cesaretliler. Eğer cesaretli ve başarılı olmasalardı kısa bir sürede 200 binin üzerinde gönüllüsü olmazdı. Kimse Yok Mu’yu diğer STK’larla karşılaştırdığımızda ne kadar etkileyici olduğunu daha iyi anlıyoruz.” diye konuştu.

KİMSE YOK MU’YA GÜVENİMİZ TAM

Kimse Yok Mu’nun bir kaç ay önce, yardım toplama hakkının elinden alınması ve Danıştay’dan dönmesini de değerlendiren Nothias, “Son bir kaç yıl içerisinde Türk hükümetinin birkaç konudaki tavrı konusunda endişe duyuyoruz. Hükümet, Kimse Yok Mu’ya karşı saldırgan bir tutum izlese de bizim onlara güvenimiz tam. Ama umut ederim ki Kimse Yok Mu, ‘uslu çocuklar olmasını söyleyen dayanılmaz bir hükümet baskısından’ kurtulmak ve hayatta kalabilmek için Türkiye dışına taşınmak ve merkezini Cenevre’ye götürmek zorunda kalmaz.” dedi.

LİSTEYE GİREN İLK TÜRK KURULUŞU

Geneva Global’in, sivil toplum kuruluşlarının kimliklerini oluşturmasında önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Jean Christophe Nothias, “Sivil Toplum Kuruluşları, kendi aralarında rekabet eden ve finansal konulara cevap vermekten kaçınan kurumlardı. Eski bir gazeteci olarak STK’lar ile alakalı yeterince bilginin de olmadığını gördüm. Bankalar, Sanayi ve her türlü ekonomi haberi vardı ancak STK’ların kimliği ile alakalı önemli bilgilere sahip değildik. Geneva Global aslında STK’lara evrensel standartlar oluşturmada önemli bir rehber. İlk 100’e giren STK’lar diğer STK’lara yol gösteriyor.” dedi.

ETKİLİ, SÜRDÜREBİLİR VE ŞEFFAF FAALİYETLER

Geneva Global, her yıl açıkladığı en iyi 500 STK listesini uluslararası kar amacı gütmeyen toplulukların sivil toplum pratiklerine yönelik sıradan yaklaşımlara meydan okuyan fikirlerin ve değerlerin en iyilerini model olarak seçiyor. Etkili; sürdürülebilir yardım faaliyetlerinde bulunması; bağımsızlığı, şeffaflığı ve yenilikçiliğinden dolayı listeye giren ilk Türk STK’sı Kimse Yok Mu olmuştu.

Geneva Global’in STK’lara evrensel ilkeler oluşturduğuna vurgu yapan Jean Christophe Nothias şöyle konuştu: “STK’ları etkililik, yenilik ve sürdürülebilirlik kriterleri olmak üzere üç ana başlıkta inceliyoruz. Her biri için toplam yüz seksenden fazla alt kriter belirledik. Bu kriterler sayesinde kim değerlendirme yaparsa yapsın benzer sonuçlara ulaşabiliyor. Geneva Global, dünya standartları oluşturulmasında etkin bir öneme sahip’

LİSTEDEKİ BAZI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

2014 yılı listesinde en yüksek puanları alan STK şunlar: Kimse Yok Mu (Türkiye), Oxfam, Islamic Relief International, Save The Children (İngiltere), Acumen, Partners In Health, World Vision (ABD). Ayrıca Bangladeş’ten BRAC, Danimarka’dan Danish Refugee Council, ve Fransa’dan Doctors Without Borders gibi bazı STK’lar da en iyiler arasında yer aldı.