Endonezya, Avustralyalı turistlerin ülkeye vizesiz girişlerine son vermeye hazırlanıyor. Turizm Bakanı Arif Yahya, basına yaptığı açıklamada Endonezya hükümetinin önümüzdeki ay yapacağı toplantıda; Avustralya ile bazı Asya ve Avrupa ülkelerine yönelik vize kolaylığını yeniden gözden geçirileceğinin belirtti.

Yahya, Endonezya’nın vize uygulamadığı ülkelerden, aynı şekilde Endonezya için de vize muafiyeti isteyeceklerini belirterek, “Eğer Avustralyalılara vize uygulamıyorsak, aynı şekilde Avustralya da Endonezya vatandaşlarına vize uygulamamalı.” dedi.

Bakan Yahya, basın mensuplarının soruları üzerine, vize konusunun, Endonezya’da uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle idamı bekleyen Avustralyalılarla ilgili olmadığını ifade ederek, “Avustralya hükümeti ile vize muafiyeti konusunda anlaşmak istiyoruz." dedi.

Endonezya’nın iki Avustralyalıyı idam etme kararı, Avustralya’da tepkiyle karşılanmış ve Twitter üzerinden, Avustralyalıların Bali’ye tatile gitmemeleri yönünde kampanya başlatılmıştı. Bali, Avustralyalı turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri popüler bir tatil adası.

Endonezya İstatistik Bürosu’nun rakamlarına göre, 2014 yılında Endonezya’ya giden turistlerin yüzde 12’si Avustralyalılardan oluştu. Avustralya, Singapur ve Malezya’dan sonra Endonezya’ya en fazla turist gönderen 3. ülke konumunda.

Avustralyalılar 45 dolar ödeyerek Endonezya'ya giriş yapabiliyor.