Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin çevresindeki bazı ülkelerde yaşanan sorunlara değinerek, "Başta terör ve mülteci sorunu olmak üzere artık buralar küresel çapta kriz üreten ve ihraç eden ülkeler konumuna gelmiştir. Ta Endonezya'dan bir yabancı savaşçı kalkıp Suriye'ye, DEAŞ'a gelebiliyorsa bunu dar kapsamda ele alamazsınız." dedi.

Erdoğan, Çin'e yaptığı ziyaret sonrası dün akşam Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya geldi. Milli Güvenlik Akademisi ve Kalibata Milli Kahramanlar Mezarlığı ziyareti ve İstiklal Camii'nde cuma namazı sonrası Erdoğan, Özgürlük Sarayı'na geçti. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Özgürlük Sarayı özel defterini de imzaladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, basın mensuplarından ise soru alınmadı.

Ev sahibi lider Widodo, terörle ilgili küresel konulara değindiklerini belirterek, "Ortadoğu'daki mevcut duruma da temas ettik. Daha ziyade ekonomik işbirliğine yer verdik. İki ülke arasındaki ticari engellerin kaldırılması konusunda mutabık kaldık. Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili görüşmeleri bu yıl devam ettirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Erdoğan ise konuşmasının başında Şırnak'ta şehit edilen 1 subay 3 askere, Diyarbakır'da şehit edilen 1 polise, Kars'ta şehit edilen demiryolu işçisine ve Adana Pozantı'da şehit edilen 2 polise Allah'tan rahmet dileyerek, terörle mücadelenin son dönemde Türkiye'nin yeniden en önemli gündem maddesi olduğunu vurguladı.

Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde Endonezya ve Türkiye coğrafi olarak ne kadar uzak olsa da görüşmelerde ne kadar yakın olduğunu hissettiklerini belirterek, "Burada kendimizi ikinci evimizde hissettiğimizi rahatlıklar söyleyebilirim." dedi.

Erdoğan, mevkidaşı Widodo'nın kendisi gibi yerel yönetimden ve belediye başkanlığından geldiğini; bundan ayrıca mutlu olduğunu belirtti.

Erdoğan basın toplantısında, Endonezya ile ekonomik, siyasi ve ticari alanlarda her seviyedeki temasların artırılması konusunda görüş birliğine vardıklarını belirterek, "Karşılıklı fayda temelinde yani kazan kazan suretinde ekonomik ilişkilerini sürdürmesi çok şey getirecektir, bu anlamda beraberimizde gelen işadamları heyeti ile burada yapılacak iş forumunu önemsiyorum." dedi.

Türkiye’nin Kasım ayında Antalya'da G20 zirvesine ev sahipliği yapacağını belirten Erdoğan: “Endonezya ile Türkiye G20 üyesi ülkedir. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Küresel ve bölgesel konuları da görüştüklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "İçinde yer aldığımız coğrafya son derece sancılı ve kritik bir süreçten geçiyor. Bugün Suriye'de, Irak'ta, Mısır'da, Libya'da, Yemen'de veya Ukrayna'da yaşanan hadiseleri sadece bölge parantezinde değerlendiremezsiniz. Çünkü buralarda olan olaylar bütün dünyayı ilgilendirmektedir. Başta terör ve mülteci sorunu olmak üzere artık buralar küresel çapta kriz üreten ve ihraç eden ülkeler konumuna gelmiştir. Eğer bugün yabancı savaşçılar dediğimiz bu başlıkta ta Avustralya'dan Suriye'ye, DEAŞ'a katılmak gelen savaşçılar varsa bunu siz sadece bir Suriye, Irak kapsamında ele alamazsınız. Ta Endonezya'dan bir yabancı savaşçı kalkıp Suriye'ye, DEAŞ'a gelebiliyorsa bunu dar kapsamda ele alamazsınız. Demek ki dayanışma içerisinde bunlara karşı sınırlarımızı kapatmak durumundayız. Şu anda 16 bin bu tür yabancı savaşçı ülkemize girememiştir, sınırlar onlara kapalı olmuştur. Bin 600'ü deport edilmiş, bin 300'ü yurtdışına çıkarılmıştır."

ERDOĞAN: ASEAN ÜYESİ OLMAK İÇİN HAZIRIZ

Konuşmasında, Asya-Pasifik Bölgesi'nin küresel ekonomideki ağırlığının giderek arttığını dile getiren Erdoğan: ''Biz de ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz." dedi.

Erdoğanın ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) ile ilgili açıklaması ise dikkat çekti. Cumhurbaşkanı, ASEAN'ın içindeki ortaklardan biri olmak istediklerini söyleyerek, “ASEAN üyesi olmak için hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum." dedi.

Erdoğan, ASEAN'da 'diyalog ortağı' değil, 'ortak olmak' istediklerini ifade etti. Erdoğan ayrıca, Endonezya ile gönül birliktelikleri olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü programı ise şu şekilde gelişti. Erdoğan, Cakarta'daki temasları kapsamında bugün ilk olarak Milli Güvenlik Akademisi'ni ziyaret ederek bir konuşma yaptı. Daha sonra ise Kalibata Milli Kahramanlar Mezarlığı'nı ziyaret ederek buradaki anıta çelenk bıraktı.

ERDOĞAN CUMA NAMAZINA GEÇ KALDI

Erdoğan, dünyanın en büyük camilerinden biri olan İstiklal Camii'ne Cuma namazını kılmak için geldi. Cuma namazına geç kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hutbeyi kaçırdı ve cemaatle kılınan namazın son rekatına yetişebildi.

Erdoğan ve beraberindeki heyet ile Endonezya Başkanlık sarayı olan Özgürlük Sarayı'na geçti. Burada Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve eşi Iriana Widodo tarafından kapıda karşılandı.

Erdoğan'ın gelişi onuruna her iki ülkenin milli marşları askeri bando tarafından seslendirilirken 21 pare top atışı da yapıldı. Erdoğan ve Widodo, askeri tören mangasını selamlayarak kabul salonuna geçti.