Hürriyet Daily News gazetesi köşe yazarı Yusuf Kanlı, Kıbrıs halkının kimseden talimat almayı sevmediğini vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs halkına ‘itaat kültürü’ empoze etmeye çalışıyor." dedi.

Aslen Kıbrıslı olan Hürriyet Daily News gazetesi köşe yazarı Yusuf Kanlı, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) cumhurbaşkanları arasında yaşanan ‘ana vatan-yavru vatan’ tartışmasını değerlendirdi. Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevaplandıran duayen gazeteci Kanlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı için ‘ağzından çıkanı kulağının duyması gerekiyor’ şeklindeki sözlerinin hiç hoş olmadığını ifade ederek, "Sayın Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının mukavemet kültürünü, Türkiye'nin -şükran duyulan- desteğiyle verdiği onurlu yaşam savaşını unutmuş, ‘itaat kültürünü’ empoze etmeye çalışıyor." ifadesini kullandı. İki cumhurbaşkanının karşılıklı sert sözlerinin Türkiye ile Kuzey Kıbrıs halklarının arasında sorun varmış gibi bir imaja neden olduğunu kaydeden Yusuf Kanlı, "Halklar arasında sorun varmış imajı verildi, yazık oldu. Mesele Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘ben her şeyim, tek muktedir benim’ dayatmasının doğal sonucudur. Yazık oldu." değerlendirmesini yaptı.

YUSUF KANLI: KIBRIS’TA ARTIK YENİ BİR DÖNEM VAR

KKTC Cumhurbaşkanı'nın 'artık bu yavru kendi ayakları üzerinde durmak istiyor' söyleminin Kıbrıs Türkleri'nde karşılığı olup olmadığı sorusuna ise Kanlı, "Tabii ki. Kıbrıs Türkü onurlu bir halktır ve anası da olsa talimat almayı sevmez." cevabını verdi.

'Son tartışmaların Kuzey Kıbrıs-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönemin habercisi midir?' sorusuna ise Kanlı, "Kısa bir süre sonra işler eski rutine girdi gibi görünse de artık yeni bir dönem var, bu kesin." ifadesini kullandı.