Hollanda'nın Lahey şehrinde toplanan bir grup Ermeni, dün akşam Spui meydanında toplandı. 1915 olaylarında hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunan Ermeniler, şarkılar söyleyerek ölenleri andı.

Havanın kararmasının ardından 100 mumu ile "1,5 milyon" yazan Ermeniler, '1915 olaylarına sessiz kalmayalım', '100 Yıl Ermeni Soykırımı', ' Anne ve babalarımız 1915 yılını unutmadılar. Asla unutmayacağız', 'Türkiye Ermeni Soykırımını tanımalı' ve ' Dünya buna sessiz kalmamalı' gibi dövizler taşıdı.

Hollanda'ya Irak'tan gelen Ermeni asıllı Azad Boğazyan, 1915 yılında yapılan hatanın Türk hükümeti tarafından itiraf edilmesini istediklerini söyledi. Boğazyan, "Osmanlı zamanında olan bu olay sonrasında babam 1918 yılında Irak'a gitmiş. Ben de 1990 yılına kadar Irak'ta kaldım. Sonra Hollanda'ya yerleştim." dedi.

Hollanda'ya Tunceli'den küçük yaşta gelen Naime Taili de 1915 olaylarının siyasi yönünün öne çıkmasına karşı olduğunu ifade etti. Soykırım iddialarına şahsen inandığını ifade eden Taili, "Bence bu olay politik olarak ele alınmamalı. Bilim adamları, tarihçiler araştırmalı." ifadelerini kullandı.