Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, geçtiğimiz günlerde muhaliflerin eline geçen İdlib'teki çatışmalarda Türkiye’nin Nusra Cephesi'ne destek verdiğini iddia etti. Esed,” İdlib’te Türk hükümeti, kurumları ve istihbaratıyla Nusra Cephesiyle adeta tek bir ordu gibi hareket etti.” suçlamasında bulundu.

İsveç gazetesi Expressen’e röportaj veren Beşşar Esed'e, Türkiye’nin Suriye'de radikal gruplara destek verdiği iddiası da soruldu. Söz konusu iddiaların kesin bilgiye dayandığını savunan Esed,”Türkiye’den her konuda destek alıyorlar. Adeta tek bir odu gibi hareket ediyorlar. Benim burada kastettiğim teröristler “Nusra Cephesi” bunlar El Kaide'nin bir kolu. Türkiye, İdlip saldırısında kurumları ve istihbaratıyla bunlarla tek bir ordu gibi hareket etti. Sonuç olarak bu durum Suriye ordusunun zayıflığı veya gücüyle ilgili değil. Bu tamamıyla teröristlerin Türkiye’den aldıkları yardımla ilgilidir.” dedi.

TÜRKİYE, KATAR VE ARABİSTAN BAĞIMSIZ OLMADIKLARI İÇİN KENDİLERİNE HAS AJANDALARI YOK

Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın kendilerine has ajandaları olduğu yönündeki açıklamalara cevap veren Esed, “Her şeyden önce sözünü ettiğiniz bu devletler bağımsız devletler değildir. Dolayısıyla kendilerine has bir ajandaya sahip değiller. Ancak bazı durumlarda başkalarının ajandalarında kullanılan kendilerine has, dar görüşlü tutum yada davranışları, intikamcı veya nefrete dayalı tavırları olabilir. Açık ve dürüst olmak gerekirse bazı durumlarda bu durum ABD’nin ajandalarına hizmet etti.” ifadelerini kullandı.