Fransa'da Danıştay, Türk asıllı Fransız siyasetçi Metin Yavuz’un Valenton Belediye Meclisi üyeliğini iptal etti. Bir yıl süre ile belediye seçimlerine girmesi yasaklanan Yavuz, mahkemenin kararına saygı duyduğunu belirtti ve bölge halkı için siyasette mücadele etmeye devam edeceğini açıkladı.

90 yıllık Komünist Parti geleneğini yıkan Türk asıllı Fransız siyasetci Metin Yavuz’un belediye meclis üyeliği mahkeme kararı ile iptal edildi. Seçim bağışlarının zamanında beyan edilmediği için hakkında dava açılan Yavuz’a Danıştay bir yıl siyaset yasağı getirdi. Seçimlerde yüzde 5 oy alan parti ya da bağımsız adaylara geri ödenmesi öngörülen seçim harcamalarıının da Yavuz’a ödenmemesi karara bağlandı.

Fransa’da 2014 yılında gerçekleşen Belediye seçimlerinde büyük başarı yakalayan Türk asıllı Fransız siyasetci, yaklaşan seçimler öncesi siyasi rakipleri tarafından önünün kesilmek istendiğini belirtti. Danıştay’ın kararını eleştiren Yavuz, "Zamanlama çok manidar." ifadelerini kullandı.

"SİYASİ MÜCADELEYE DEVAM"

Kararın ardından belediye meclisi görevinin düştüğünü dile getiren Yavuz, İl genel Meclisi’ndeki görevinin ise halen sürdüğünü hatırlattı. Siyasetin uzun bir yarış olduğuna vurgu yapan Yavuz, “Bizim için değişen bir şey olmayacak. Siyaset yapmaya ve bölge halkına hizmet etmeye devam edeceğiz.” dedi. Bir yıllık siyaset yasağını değerlendiren Yavuz, yasağın belediye başkanlığı seçimleri için geçerli olduğunu hatırlattı ve bir yıl içinde bir seçim olması halinde seçimlere katılamayacağını aksi takdirde gelecek belediye seçimlerinde mutlaka aday olacağını açıkladı.

AİHM'YE GİTMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM

Danıştay’ın verdiği kararın Fransa Hukuk sistemine göre son karar olduğunu belirten Yavuz, “Bundan sonra atılacak bir tek adım kalıyor o da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM). Fakat Fransız hukukuna saygı duyuyorum AİHM’ye başvurmayı düşünmüyorum.Ülkemi şikayet etmek istemiyorum.” ifadelerini kullandı.

Türk asıllı Fransız siyasetçi 2014 belediye başkanlığı seçimlerin de Valenton’da bağımsız aday olmuş ve oyların yüzde 43’nü alarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Doksan yıldır Kominist Parti’nin kalesi olarak bilinen şehirde 2015 İl Genel Meclis seçimlerine sağ ittifakın adayı olarak giren Yavuz, seçimlerden zaferle çıkmıştı.