Fransa’da yapılan bir araştırma, halkın yüzde 55’inin Suriyeli mültecilerin ülkelerinde ağırlanmasına karşı olduğunu ortaya koydu. Fransız askerlerinin Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen koalisyona katılmasına ise olumlu baktıkları belirtildi.

Odoxa tarafından Le Parisien için gerçekleştirilen araştırmada Fransızlara, göçmenlerin Fransa’da ağırlanması ve ülkenin Suriye’de IŞİD’e yönelik operasyonlara daha fazla destek vermesi ile ilgili görüşleri soruldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 55’i, Fransa’nın Almanya gibi Suriye’de savaştan kaçanlara mülteci statüsü verilme için şartların yumuşatılması kararına karşı olduklarını söyledi. Odoxa’nın Direktörü Gaël Sliman, araştırmayı dünyada infial uyandıran 'küçük Aylan'ın fotoğrafından hemen sonra yaptıklarını belirterek, fotoğrafın Fransızların göçmenlerle ilgili görüşünü değiştirmediğine dikkat çekti.

SOL SEÇMENİN YÜZDE 69’U SURİYELİLERE KAPILAR AÇILSIN DİYOR

Araştırmada sol ve sağ seçmen arasında da göçmenlere bakışın çok farklı olduğuna vurgu yapıldı. Sol seçmenin yüzde 69’unun Fransa’nın Suriyeli göçmenlere kapısını açması gerektiği yönünde görüş bildirirken, sağ seçmenin aynı oranda göçmenlerin ağırlanmasına karşı olduğu kaydedildi. Ayrıca "Suriye’de savaştan kaçan göçmenlere, ekonomik nedenlerle göç edenlerden farklı bir muamele yapılmalı mı?" sorusuna da yine Fransızların yüzde 62’si 'hayır' cevabını verdi. Fransızların, göçmenleri karşılamada her AB ülkesine bir kota koyulmasına ise sıcak baktıkları belirtiliyor. Fransızların çoğunluğu Avrupalı liderlerin mülteci krizindeki rolünü de beğenmediğini söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 78’i, göçmen krizi ve Suriyeden gelen mültecilerle ilgili Avrupalı liderlerin gerektiği gibi tepki vermediğini kaydetti.

''GÖÇMENLERİ AĞIRLAMAKTANSA SURİYE'DE SAVAŞMAYI TERCİH EDİYORUZ''

Fransa’nın Suriye’de IŞİD’e yönelik yürütülen koalisyona katılmasına ise Fransızların çoğu olumlu bakıyor.

Araştırma, halkın yüzde 61’inin, Fransız askerlerinin IŞİD’e karşı koalisyona katılmasına olumlu baktığını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Odoxa’nın Direktörü Gaël Sliman "Burada mültecileri karşılamaktan ziyade orada savaşmayı tercih ediyoruz." ifadesini kullandı.