Financial Times gazetesi, Türkiye’de koalisyonun kurulması için AK Parti ve CHP liderinin, anlaşmaya varmayı denemek amacıyla bugün tekrar bir araya geleceği görüşmeyi değerlendiren bir yazı yayınladı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times’a göre, Haziran ayındaki genel seçimin üzerinden 2 aydan daha uzun bir sürenin geçmesinden sonra iki amansız partinin kuracağı koalisyondan daha kötü olabilecek tek şeyin erken seçim olabileceği aktarılıyor. Gazete bu görüşte birleşen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bugünkü görüşmeyi olumlu sonuçlandırabileceğini belirtiyor.

ERDOĞAN ERKEN SEÇİMİ TERCİH EDİYOR

Gazete, güneydoğuda yeniden artan şiddetin taraflar arasında uzlaşma ihtiyacını daha çok doğurduğunu vurgulayarak, AK Parti ve CHP’nin 23 Ağustos’a kadar zamanı olduğunu ifade ediyor. Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise uzlaşma sağlanamaması halinde erken seçim çağrısı yapmaktan başka bir seçeneği tercih etmeyeceği belirtiliyor. Gazete, Erdoğan’ın anayasada ifade edilen süreyi kast ederek, “45 günü esnetme yetkim yok” sözleri hatırlatılıyor.

Financial Times, Pazartesi günü 4 saatten fazla süren Davutoğlu – Kılıçdaroğlu görüşmesinde iki partinin temelden ayrılan bir çok görüş ayrılığı olmasına rağmen, parti üyelerinin erken seçim yerine koalisyon kurulma ihtimalinin daha yüksek olduğu değerlendirmelerine yer veriyor. Yazıda, CHP adına görüşmeleri yürüten heyetin başkanı Haluk Koç’un, “Ülkenin menfaatleri ön plana alındığında birçok uzlaşılan konunun öne çıktığı bir gerçek.” dediği hatırlatılıyor.

Koalisyon kurulma umudunun borsayı yükselttiğine değinen gazete, özellikle Suruç’ta 32 kişinin öldürüldüğü bombalı saldırının ardından Suriye ve Mısır’a ilişkin dış politikada, cumhurbaşkanının rolü, eğitim reformları, koalisyon kurulma süresi gibi uzlaşma sağlanması gereken 10 konudan yedisinde iki parti arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu belirtiyor.

Öte yandan İngiliz gazete, Global Source Partners’dan Atilla Yeşilada’nın koalisyon görüşmelerinin uzayıp gideceği ve iki partinin de 24 Ağustos’tan sonra erken seçim sorumluluğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a atacağı, iki tarafı da tatmin edecek bir uzlaşma olmayacağı görüşüne yer veriyor.

SINIRLI BİR SÜRE İÇİN SINIRLI PROGRAM

Gazete ayrıca görüşmelerin PKK’nın Türk güvenlik güçlerine saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde Erdoğan karşıtlarının, cumhurbaşkanının partisine desteği arttırmak amacıyla gergin bir ortam oluşturduğunu iddia ediyor. Haberde, eski Akil Adamlar Komisyonu üyesi Baskın Oran’ın da “Herhangi bir partiyle koalisyon yapmamak için savaş yapıyor” sözlerine yer veriliyor. İngiliz gazete yazıyı, eski CHP milletvekili Türmen’in koalisyonu kabullenmenin iki taraf için de zor olacağı görüşüyle sonlandırıyor. Türmen’e göre, koşullar tarafları zorluyor fakat iki parti için en olası sonuç, sınırlı bir süre için, sınırlı bir programı olan sınırlı bir anlaşma.