Seçime günler kala Koza İpek grubuna ait medya organlarına karşı yürütülen hukuksuz uygulamaya bir tepki de Alman Gazeteciler Birliği’nden (DJV) geldi. DJV Başkanı Michael Konken, hukuki dayanağını ‘makul şüphe’ gibi hiçbir özgür ülkede karşılığı olmayan bir izahtan alan bu ‘susturma operasyonu’ ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

ÖZGÜR MEDYAYA BASKI ÖNLEMLERİNE YENİ BİR HALKA EKLENDİ

Konken, "Maalesef bu olaylarla birlikte Türk hükümet mercileri, bağımsız medya organlarına karşı baskı önlemleri zincirine yeni bir halka daha eklemiş oldu. Zaten hükümet ve yargı uzun yıllardır basın özgürlüğünü kısıtlıyor ve hükümete muhalif olan gazetecilerin peşine düşüyor." şeklinde konuştu.

BU UYGULAMALARLA TÜRKİYE AB’YE YAKINLAŞAMAZ

DJV Başkanı, Türkiye’de gazetecilerin özgürce ve herhangi bir engelle karşılaşmadan çalışamadıkları sürece bu ülkede demokrasi ve hukuk devletinden bahsedilemeyeceğini söyledi. Konken’e göre Bugün TV, Kanaltürk televizyon kanallarının yanı sıra Bugün ve Millet gazetelerine ve beş haber portalına yönelik bu uygulamalar, Türkiye’nin AB’ye yaklaşmasının önünde de bir engel. Konken, Avrupa kurumlarından defalarca Türkiye ile AB üyeliği konusunda ciddi bir müzakereyi ancak temel haklardan olan basın ve fikir özgürlüğü tüm hatlarıyla garanti altına alındıktan sonra başlatmalarını istediklerini hatırlattı ve gelinen durumu şu sözlerle özetledi: “Bu ülke şimdilerde bundan fersah fersah uzakta.”