Batı Afrika ülkesi Gine’de Saran Toure Cissokho (70), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 'Fedakâr Anne' ödülüne layık görüldü. Ödülünü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Madame Sanaba Kaba'dan alan yılın annesi, Ebola salgını dolayısıyla okulların kapalı olmasına rağmen 4 ay boyunca çocuklarıyla ilgilenen Türk öğretmenlerine teşekkür etti.

Gine’de faaliyet gösteren Türk okulu La Citadelle Koleji'nde düzenlenen programda konuşan Bakan Sanaba, kadınlar konusunda duyarlı olup böyle bir program düzenlediği için Türk okullarına teşekkür etti. Bakan Sanaba, Türkiye'deki tüm kadınları bu özel gün dolayısıyla tebrik etti.

Konuşmasında 4 torununu da Türk okullarına gönderdiğini aktaran 'Fedakâr Anne' Cissokho, öğretmenleri övdü. Ülkede okulların Ebola salgınından dolayı 4 ay geç açıldığına dikkat çeken yılın annesi, "Bu süreç içinde Türk okulu öğretmenleri ailemizden biri gibi oldu. Öğretmenler bizimle iletişim halinde olup bu süreçte çocuklarımızla ilgilendiler." dedi.

TORUNLARA ADANAN BİR ÖMÜR

Saran Toure Cissokho, 29 sene önce eşini daha sonra da kızı ve damadını kaybetmiş. Torunları ile başbaşa kalan Cissokho, yaşadığı ekonomik sıkıntıları atlatmak ve büyüyen torunlarına kol kanat germek için aldığı dikiş makinasıyla evinin bir köşesinde çalışmaya başlamış. Zamanla torunlarından birisi kalp hastası olan ve kolundan rahatsızlanan fedakâr anne, tüm bunlara rağmen mücadelesini sürdürüyor.

Programda Gineli öğrencilerin Türkçe okuduğu şiirler ve şarkılar büyük ilgi çekti. Gineli folklor ekibinin Artvin yöresine ait oyunu izleyicilerden tam not aldı. Öğrencilerin seslendirdiği ülkenin popüler ve yerel şarkılarına, konuklar da eşlik etti. Çok sayıda öğrencinin ailesiyle hazır bulunduğu programa basın da yoğun ilgi gösterdi.

2003 yılında faaliyete geçen La Citadelle Koleji'nin ülkenin en başarılı ilk 30 öğrencisi arasında 7 öğrencisi bulunuyor.