Fransa’da yaşayan ünlü sosyolog Nilüfer Göle, terör saldırılarına Avrupa ülkelerinin vereceği cevabın demokrasinin geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Berlin’deki bir programa katılmak üzere Almanya’ya gelen Nilüfer Göle son terör saldırıları ve bunların Avrupa toplumları için ne anlama geldiği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Saldırıların en fazla Avrupa’da yaşayan Müslümanlara zarar verdiğini ve onların hayatlarını zorlaştırdığını söyleyen Nilüfer Göle, "Müslümanların görünür olma çabası vardı. Bu saldırılar bu tür çabaları daha da zorlaştırıyor." dedi.

Bu tür saldırılar olduğunda iki tür problemin hemen gündeme geldiğini de kaydeden Nilüfer Göle, “Bunlardan biri banliyölerde yaşayan ve iyi entegre olmamış, eğitimden geçmemiş kesimlerin durumu, diğeri de İslam’ın reforme olmaması meselesi. Ancak Müslümanların Avrupa’da önemli yerlere geldiğini de görüyoruz. Topluma bir şeyler verme konumuna gelmiş durumdalar. Bu ortamda Avrupa toplumlarının teröre vereceği cevap çok önemli. Bu cevap Avrupa demokrasisinin geleceğini belirleyecek." şeklinde konuştu.

Terör saldırıları karşısında Müslümanların tavrının da önemli olduğunu ifade eden Göle, bugüne kadar Müslümanların bu konuda seslerini iyi bir şekilde duyurmayı başardığını söyledi. Almanya’daki Pegida konusunda ise Göle, "Önemli olan buna Almanların nasıl cevap vereceğidir. Almanya’nın bu konuda geçmişteki tecrübeleri nedeniyle de bilinçli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Nilüfer Göle ile Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Prof. Gökçe Yurdakul’un Yahudi Müzesi’nde katıldığı programda Avrupa’da Yahudiler ve Müslümanların geçmişi ve bugünü ele alındı.