İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian, dün Koza İpek Holding’e düzenlenen polis baskınlarına sayfasında yer verdi. Gazete, baskınlardan iki gün önce tutuklanan iki İngiliz gazetecilerin ardından hükümete muhalif olarak bilinen İpek Grubu’nun, Ankara’daki ofislerine de operasyon düzenlendiğine dikkat çekti.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’a muhalif ‘daha fazla’ gazeteci, ‘terörist’ iddiasıyla tutuklandı” başlığıyla aktarılan haberde, 1 Kasım’da yapılacak seçim öncesi Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki endişelerin tekrar gündeme geldiği belirtildi.

İpek Grubu’nun Bugün, Millet gazeteleri ve BGNNews.com internet sitesinin sahibi olduğu hatırlatılan haberde, Ankara’da Koza İpek Holding’e bağlı 23 ofise baskın yapıldığı vurgulandı. Gazete, baskın sebebi ‘terör örgütüne finansal kaynak sağlamak ve propagandasını yapmak’ olarak gösterildiğini kaydetti.

Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’ın hakkında yapılan iddialara verdiği cevaba da değinilen haberde, “Operasyonlar, güçlü Hizmet Hareketi ve Fethullah Gülen destekçilerini hedefleyen son hareket oldu. Erdoğan, eski müttefiki Gülen’i, hükümeti devirmek amacıyla ‘paralel devlet’ adlı bir örgüt kurduğu iddiasıyla suçluyor.” denildi.

“YOLSUZLUK İDDİALARININ ARDINDAN ERDOĞAN SAVAŞ AÇTI”

Haberde, Aralık 2013’te dönemin bazı bakan oğullarının adının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet iddialarından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Hizmet Hareketi’ne savaş açtığı belirtildi. Olaydan 1 yıl sonra ise aynı ay içerisinde Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın terör örgütü liderliği ile suçlanarak tutuklandığına dikkat çekildi.

Geçen hafta Diyarbakır’da terör suçlamalarıyla tutuklanan İngiliz gazetecilere de dikkat çekilen haberde, tutuklu gazetecilerin çalıştığı ABD merkezli Vice News haber kuruluşu, iddiaların asılsız olduğuna dair yaptığı açıklamaya da yer verildi.

Suriye’ye yönelik hükümetin politikalarını açığa çıkaran ve eleştiren gazetecilere cezai yaptırım uygulandığını aktaran Guardian, daha önce de birçok gazetecinin ortaya çıkardığı haberler nedeniyle hükümet tarafından tehdit edildiğini ve gazetelerin çalışanlarını işten attığını hatırlattı.