Güney Kore’de 1 Mayıs’ı kutlamak amacıyla bugün sokağa çıkanların sayısının on binleri bulduğu bildirildi. Başkent Seul’ün maliye merkezi Yeoido semti ile önemli basın kuruluşları ve ABD, Rusya ve İngiltere gibi ülkelerin büyükelçilik binalarının bulunduğu Kwanghwamun semtinde düzenlenen yürüyüşlerin olaysız bittiği belirtildi.

On binlerce işçinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşünde Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu üyelerinin, yürüyüşte hükümetin emek piyasası politikasını kınayarak yapılmak istenen reformların iptalini talep ettiği bildirildi.

Devlet Başkanı Park Geun-hye, birkaç hafta önce hükümet, işçi sendikaları ve şirketlerden oluşan üçlünün, kadrolu ve kadrosuz çalışanlara yönelik ödeme sisteminin farklı düzenlenmesi için ortak anlaşma hazırlama önerisinde bulunmuştu.

Taraflar arasındaki anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle, konuyla ilgili henüz herhangi bir ilerlemenin olmadığı bildiriliyor.

Yeoido semtindeki gösteride konuşan iktidardaki Saenuri Parti Başkanı Başkanı Kim Moo-sung, fedakarlığın sadece işçilerden talep edilmesini, halkın hiçbir zaman desteklemeyeceğini kaydederek tüm tarafları uzlaşmaya çağırdı.

Öte yandan, gösteri alanında muhalif Demokrasi İçin Yeni Siyasi Birlik Partisi (NDAP) başkanı Moon Jae-in ile sık sık yüz yüze geldiği görülen Saenuri Parti Başkanı Kim’in, birbiriyle konuşmaması dikkat çekti.

İşçi Bayramı için yürüyen ve sayıları on binleri bulan göstericiler, akşam saatlerinde olaysız dağıldı.