Güney Kore eski Devlet Başkanı Kim Dae-joong’un eşi Lee Hee-ho, yarın Kuzey Kore’ye gidecek.

Güney Kore eski devlet başkanın eşi Lee’nin geçen yıldan beri gerçekleştirmeye çalıştığı, Kuzey Kore ziyaretinin önündeki tüm engeller kalktı. Hem Güney Kore tarafından hem de Kuzey Kore tarafından gerekli izinleri alan Lee, yarın Kuzey Kore’ye doğru yol alacak. Lee’ye eşinin adına açılan vakıftan 18 kişi eşlik edecek.

Kuzey Koreli yetimler için atkı ve bereler ören Lee, ziyareti sırasında Kuzey Kore’deki yetimhaneleri ve çocuk hastanelerini ziyaret edecek. 2000 yılında eşi ile Kuzey Kore’ye ilk defa giden Lee, 2011 yılında da Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in ölümü üzerine cenaze merasimi nedeniyle ziyarette bulunmuştu. 2011 yılındaki ziyaretinde Kuzey Kore’nin yeni lideri Kim Jong-un Lee’ye özel ihtimam göstermesi kameralara yansımıştı.

Uzmanlar, Lee’nin bu ziyareti son zamanlarda gergin olan Kuzey Kore-Güney Kore ilişkilerinde biraz yumuşama olacağını öngörüyor. Bazı Kuzey Kore analizciler ise bu ziyaretten pek fazla bir şey beklemiyor. Yapılan resmi açıklamaya göre Lee Kuzey Kore’ye hükümetten herhangi bir resmi mesajla gitmiyor. Güney Kore'de, Kim Jong-un ile Lee arasında bir görüşme olup olmayacağı merak ediliyor.