HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir başkanlığındaki Kadri Yıldırım ve Hüda Kaya'dan oluşan HDP heyeti, Kuzey Irak'ta bulunan Zergali bölgesinde incelemelerde bulundu.

HDP heyeti, Türk savaş uçaklarının hava operasyonu düzenlediği Kandil Dağı'na yakın Zergali bölgesini ziyaret etti. Heyeti bölgenin girişinde operasyonda hayatını kaybettiği iddia edilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan yerel halk karşıladı. Ziyarete Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri de eşlik etti. HDP heyeti, Türk savaş uçaklarının bombaladığı iddia edilen yerleşim yerlerinde bazı evlerde incelemelerde bulundu.

Osman Baydemir, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Zargeli köyünde meydana gelen olaya ilişkin Türkiye, Birleşmiş Milletlere(BM) ve dünya kamuoyununa bir rapor sunacağını söyledi. Baydemir, TSK bombardımanında sivillerin hedef alındığını öne sürdü.

Baydemir; "AKP hükümeti 7 Haziran seçimlerinde istediği alamayınca Kürtlere karşı savaş açtı. Bu savaş hepimize zarar vermektedir. Ancak AKP’nin bu savaştan beklediği amaca ulaşmayacağından eminim.” ifadeleri kullandı.

Baydemir, "Sorumlular hakkında dava açılmalı ve mahkemelerde yargılanmalılar. Türkiye'de ve uluslararası düzeyde, insan hakları ve katliam suçları mahkemelerinde sorumluların cezalandırılması için girişimde bulunacağız. Bu konudaki raporumuzu hazırlayacağız" diye konuştu.