Japonya’ya atom bombası atılmasının 70. yıldönümünde düzenlenen anma törenlerinde, barışa vurgu yapıldı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, nükleer silahlardan arınma çağrısında bulundu.

Bugün Japonya’nın Hiroşima'da, atom bombası atılmasının 70. yıldönümünde düzenlenen törene binlerce vatandaş katıldı. Yüzden fazla büyükelçinin katıldığı anma törenine, Güney Kore büyükelçisinin katılmaması dikkat çekti.

Öte yandan şimdiye kadar düzenlenen törenler içerisinde en yüksek katılımlı programın bu sene yapıldığı ifade edildi. Tören'e ABD de ilk defa hükümetten birini göndererek alışagelmişin dışında bir tutum sergiledi.

Törende, "Dünyada savaş esnasında atom bombasına maruz kalmış tek ülke biziz." diye konuşan Abe, "Atom bombalarının olmadığı bir dünyanın gerekliliği için yeterli sebeplere sahibiz." ifadelerini kullandı. Konuşmasında nükleer silahlardan arınma için yeni yöntemlere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Abe, “Sonbaharda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul’u için nükleer silahlardan arındırma için yeni yasa teklifleri hazırlıyoruz.” dedi.

KOMŞU ÜLKELER, ABE’NİN KONUŞMASINDAN MEMNUN KALMADI

Başta Güney Kore olmak üzere komşu ülkeler Japonya Başkanı Abe’nin konuşmasından memnun kalmadı.

Son 19 yıldır her anma töreninde Japonya başbakanları tarafından söylenen “Nükleer silah geliştirmeceğiz, sahip olmayacağız, temin etmeyeceğiz” ifadelerini Abe'nin bu yıl kullanmaması tepkilere neden oldu. Özellikle Güney Kore medyası Abe’nin nükleer silahlarla ilgili ‘3 prensip’ diye bilinen bu ifadeye konuşmasında yer vermemesine dikkat çekti. Geçen yılki konuşmasında Abe söz konusu ifadeleri kullanmıştı.

“NÜKLEER SİLAHLAR İÇİN GÜCÜNÜZÜ BOŞA HARCAMAYIN”

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon törene katılmazken, görüntülü mesaj gönderdi. Mesajında nükleer silahların neden olduğu vakaalara dikkat çeken Ban, “Nükleer silah gibi şeyler için gücünüzü boşa harcamayın." ifadesini kullandı. Ban, anma törenlerinin 70. yıldönümü vesilesi ile tüm ülkeleri bir kez daha silahlanmayı azaltmaya davet etti.