Hollanda Türkleri Konseyi tarafından organize edilen Ermenistan’ın Karabağ'ı işgali ve Karabağ soykırımı başlıklı konferans ve resim sergisi, Rotterdam World Music Academy'de düzenlendi.

Azerbaycan milletvekilleri Zahid Oruç, Sahib Aliyev ile birlikte Dünya Azerbaycanlılar Kongresi Başkan Yardımcısı Xezer Eminov ve Prof. Dr. Havva Mammadova’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Hollandalı bir gazetecinin Azerbaycan ve Karabağ'da çekmiş olduğu resimler sinevizyon eşliğinde gösterildi.

'HER ORTAMDA AZERBAYCAN TÜRKÜ'NÜN HAKLI DAVASINI ANLATACAĞIZ'

Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Zahid Oruç, Azerbaycan topraklarının büyük bir kısmının Ermeni işgali altında olduğunu söyledi. Oruç, "Bugün 46 milyonluk bir ülke olan Ukrayna'nın yanında tüm Avrupa ülkeleri, onların yanında. Ne yazık ki bizler ise yalnızız. Onun içindir ki bizler Türk'üz. Türkiye ile toplam nüfusumuz 90 milyona yaklaşıyor. Karabağ aslında dünyanın bir yüz karası. Büyük devletler, 'kaos ile idare et' politikasını uyguluyorlar. Soykırımlar gerçekten insanlığın yüz karası. 26 Şubat Hocalı Soykırımı da bunlardan bir tanesi. Hocalı ise insanlarımızın özünde büyük yara bırakmıştır. Hocalı aslında Ermenilerin utanç sahnesidir. Bizler her ülkede bunu anlatmaya devam edeceğiz. Hollanda'da gerek parlamento ve gerekse değişik toplantılarda bu haklı davamızı onlara anlattık. Bundan sonrada anlatmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

'BU VAHŞETE KÖR DÜNYA BİR GÜN GÖZLERİNİ AÇACAK'

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı (HTAKD) İlhan Aşkın ise Rotterdam World Music Academy gibi önemli bir mekanda Hocalı Soykırımı'nı resimler ile soykırımı Hollandalı dostlara anlattıklarını söyledi. Aşkın, "Bu sergide Ermeni çetelerinin 23 yıl önce Azerbaycan Türkü'ne yapmış olduğu soykırım resimleri yer alıyor. 1992 yılında Ermeni ve Rus askerleri tarafından Hocalı şehrinde bir gecede 613 insanımızı şehit ettiler. Binlerce insanımızı esir aldılar, bir milyon insan o bölgeden kaçkın hale düştü. Azerbaycan'ın yüzde 20 toprağı Ermenilerin işgali altında. Bizim mücadelemiz Avrupa'da bizatihi Hollanda Parlamentosu'nda anlatmak. Acılarımıza bu insanların sessiz kalmamasını sağlamak için mücadele ediyoruz. Bu sergi 2015 yılı sonuna değin Hollanda'nın her şehrinde devam edecek. Ermeniler, sözde soykırım ile Türkiye'yi mahkum etmek istiyorlar. Bizler, yaşanan bu vahşeti resim sergisi ile anlatmaya devam edeceğiz. Bu sergide çocukların el çizim resimleri de yer alıyor. Biz Hocalı'da bir vahşet yaşandığını söylemek istiyoruz. Bunu duymayan insanlar ve Avrupa halkı bu resimler ile inşallah bunu anlatmaya çalışacağız. Burada bir vahşet yaşanmıştır. Bu görmeyen Avrupa, duymayan Avrupa artık bu resimler ile inşallah bunu anlatmaya çalışacağız. Ben inanıyorum ki bu katliama bu vahşete kör dünya bir gün gözlerini açacak." dedi.