Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'deki krize siyasi çözümün Beşşar Essed'in etkisizleştirilmesine bağlı olduğunu savundu.

Elysee Sarayı'nda Fransız büyükelçilerinin katıldığı yıllık toplantıda konuşan Hollande, Esed'in etkisizleştirilmesinin ardından paydaşların çözüme katılımının sağlanabileceğini dile getirdi.

Suriye'de geçiş hükümetinin bir zorunluluk olduğunu söyleyen Hollande, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), geçen hafta son 2 yıldır ilk kez kabul ettiği siyasi deklarasyona atıfta bulundu. Rusya'nın da destek verdiği deklarasyonu önemli bir adım olarak nitelendiren Hollande, Suriye'de Rusya'nın da destek verdiği bir diyalog ortamının mümkün olduğunu kaydetti. Diyalogun 3 şartı hedeflemesi gerektiğini belirten Hollande bunları "Esed'in etkisizleştirilmesi, Sünni ve Kürt gruplar başta olmak üzere tüm muhaliflere garanti verilmesi ve çözüme Ortadoğu ülkeleri ve İran olmak üzere tüm tarafların dahil edilebilmesi" olarak sıraladı.

Geçen hafta Amsterdam-Paris treninde düzenlenen silahlı saldırıya da değinen Hollande, başka muhtemel saldırılara karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.