Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'deki durumun sorumlusunun Beşşar Esed olduğunu ve çözüm için Esed'in gitmesi gerektiğini söyledi. Hollande, Fransa'nın Suriye'deki IŞİD hedeflerini de vuracağını açıkladı.

Yıllık basın toplantısında konuşan Hollande, "Beşar Esed, Suriye'deki durumun sorumlusudur. Esed kendi halkı üzerine ateş açtı, sivil halkı bombaladı, kimyasal silah kullandı." şeklinde konuştu. 3 seneden beri Fransa’nın sürekli olarak Beşşar Esed'in devam etmesinin mümkün olmadığını söylediğini hatırlatan Hollande, bu tutumu İran ve Rusya ile de paylaştıklarını aktardı. Fransa Cumhurbaşkanı, "Suriye'de çözüm Esed ile olmuyor. Esed sonunda gitmeli." dedi.

Fransa'nın Suriye'deki soruna siyasi çözüm bulunması için çalıştığını da kaydeden François Hollande, Suriye'de geçiş hükümetini savunan bütün ülkelerle görüşmek gerektiğini kaydetti.

Bazılarının Esed’i 'kötünün iyisi' olarak gördüğünü de belirten Fransa Cumhurbaşkanı, her diktatörde aynı durumun yaşandığını söyledi. Hollande, "Ailesinin katledildiğini gören bir Suriyelinin tekrar masaya gelerek Esed ile görüşmesini nasıl istersiniz?" sorusunu yöneltti. Rusya’nın, Suriye rejiminin müttefiki olduğunu ancak bunun Esed’in sadık bir müttefiki olduğu anlamına gelmeyeceğini de söyleyen Hollande, Rusya'nın da Suriye sorununa bir çözüm bulmak istediğini aktardı.

HOLLANDE: FRANSA, SURİYE'DEKİ IŞİD HEDEFLERİNİ VURACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, savunma bakanına yarından itibaren Suriye üzerinde keşif uçuşlarının yürütülmesi talimatı verdiğini söyledi. Bunun vurulabilecek IŞİD noktalarının tespitine imkan sağlayacağını kaydetti. Edinilecek istihbarat bilgilerine göre de Fransa’nın Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmaya hazır olduğunu kaydetti. Fransa’nın Suriye’ye kara gücü ise göndermeyeceğini belirten Hollande, buna gerekçe olarak da kara gücünün operasyonu işgalci bir görüntüye büründürebileceği ihtimalini gösterdi. François Hollande, Suriye rejiminin lideri Esed’in pozisyonunu güçlendirmek için hiçbir adımın atılmayacağının da altını çizdi.