Almanya çapında iltica başvurusunda bulunanların eğitim almalarına kapı aralayan üniversitelerin sayısı artarken, Berlin’de ise yasak devam ediyor. İçişleri Senatörlüğü’nün koyduğu yasak dolayısıyla üniversiteli mültecilere veya ‘Duldung’ statüsü ile Almanya’da kalanlara kapısını açan üniversiteleri zor durumda bırakıyor.

İçişleri Senatörü Frank Henkel (CDU), Eğitim Senatörlüğü ve Entegrasyon Senatörlüğü’nün taleplerine karşı çıkıyor ve gerekçe olarak da şunu gösteriyor: “Almanya çapında geçerli olan net hukuki durumdan dolayı Berlin Eyaleti için bir değişiklik ihtiyacı bulunmuyor.”

Buna göre, iltica başvurusunda bulunanlara bir üniversiteye kayd olabilmeleri için geçimlerini sağlayabilmeleri ve Almanya’yı yakın bir zamanda terk etmek zorunda olmamaları şart koşuluyor. Bununla birlikte Berlin, net hukuki duruma dayanarak yasak koyan tek eyalet. Muhalefet partileri ise bu duruma sert tepki gösteriyor. Berlin milletvekili Swen Schulz (SPD), Henkel’i tavrını değiştirmeye davet ederek, “Biz federal hukuk alanında mültecilerin çalışma imkânlarını iyileştirmeye çalışırken Berlin dünkü tavrında ısrar ediyor.” dedi.

Diğer eyaletler ise bu konuda oldukça ileride. Aşağı Saksonya, mülteciler için bir eğitim paketi hazırlamış durumda. İltica başvurusunda bulunanlar kabul testini ortalamanın üzerinde bir notla geçtikleri ve Almanca bildiklerini kanıtladıkları takdirde karne göstermeye gerek kalmadan üniversiteye başlayabiliyorlar. Eyaletin bilim bakanı Gabriele Heinen-Kljajic (Yeşiller) bu insanların potansiyelinden yararlanmanın toplumun lehine olduğunu söylüyor.

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) ise önümüzdeki kış döneminden itibaren mültecilere ‘misafir öğrenci’ (Gasthörer) olarak derslere katılma imkânı sunacak. Bu imkan paralı olarak sunulmasına rağmen başvuranlar olmuş. Duisburg ve Bochum üniversiteleri bu statüdeki öğrencilere imtihanlara girme imkânı da sunuyor.

Yüksekokul Rektörleri Konferansı da (HRK) Berlin İçişleri Senatörlüğü’nün tersi bir tavır sergiliyor ve üniversitelerden mülteci öğrenciler için bütün imkânlarını seferber etmelerini istiyor. Bu çağrıya cevap vermeyen üniversiteler yine Berlin’den çıkıyor.