İngiltere’de dün düzenlenen genel seçimleri Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti kazandı. 650 seçim bölgesinden 624'ünden sonuçlar gelirken, Muhafazakarlar 312 sandalye kazandı.

Resmi olmayan verilere göre ana muhalefetteki İşçi Partisi 225, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56, Liberal Demokrat Partisi 8 ve Kuzey İrlandalı birlik yanlıları 8 sandalye kazandı. Diğer küçük partiler ise kalan sandalyeleri paylaştı.

İskoç Ulusal Partisi'nin İskoçya’da 59 seçim bölgesinden 56’sını kazanması dikkat çekti. Avrupa Birliği ve göçmen karşıtlığıyla bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ise yüzde 12,5'lik oy oranıyla üçüncü parti olmasına rağmen, dar bölge seçim sistemi sebebiyle şu ana kadar yalnızca bir sandalye kazanabildi.

Geçen seçim sonucu Muhafazakar Parti’yle kurulan koalisyon hükümetinde beraber yol alan Liberal Demokrat Partisi ise 2010 genel seçiminde parlamentoda sağladığı çoğu koltuğu kaybetti. Geçen seçimlerde 57 milletvekiliyle yükselişte olan Liberal Demokratlar, şimdiye kadar açılan sandıklar sonucu sadece 8 milletvekili ile parlamentoya girebildi.

Başbakan David Cameron, İngiltere’nin Oxfordshire kentinde adaylığını koyduğu Witney seçim bölgesinden yeniden seçildi. Muhafazakar Parti lideri Cameron, seçim bölgesinde 35 bin 201 oy aldı. Kendi bölgesinden çıkan sandık sonucunu değerlendiren İngiliz başbakan, “Amacım çok açık, Birleşik Krallık’ta herkes için hizmet etmek.” diye konuştu.

KUZEY KIBRIS VE TÜRKİYELİ ADAYLAR PARLAMENTOYA GİREMEDİ

İngiltere’de dün gerçekleşen genel seçimlerde siyasi partilerden 2 Kuzey Kıbrıs ve 2 Türkiye kökenli milletvekili adayı, bölgelerinden seçilemedi.

Başkent Londra'nın kuzeyinde çoğunlukla Türkiye vatandaşlarının yaşadığı Edmonton Green bölgesinden Muhafazakar Parti milletvekili adayı Kıbrıslı Türk Gönül Daniels, 9 bin 969 oyla ikinci sırada kaldı. Bu bölgede oy çoğunluğu İşçi Partisi’nin oldu.

İngiltere’nin Birmingham şehrindeki Ladywood bölgesinden bir diğer Muhafazakar Parti milletvekili Isabel Sığmaç da sandıklar sonucu sadece 4 bin 576 oy alabildi. Bölgede İşçi Partili Shabana Mahmood milletvekili olarak parlamentoya girmeye hak kazandı.

Başkent Londra’nın kuzeyinde Tottenham bölgesinden Liberal Demokrat Partili aday Turhan Özen de sadece bin 756 oy aldı. Seçim maratonunu dördüncü sırada bitirdiği bölgeden ise İşçi Partisi galip geldi.

Londra’nın güneydoğusundaki Old Bexley ve Sidcup bölgesi İşçi Partisi milletvekili adayı Kıbrıslı Türk İbrahim Mehmet sandık yarışını 8 bin 879 oyla tamamlayarak birinciliği Muhafazakar Partisi’ne kaptırdı.

İngiltere’de kamuoyu yoklamalarına göre genel seçim sonucu koalisyon hükümeti kurulması öngörülüyordu. Fakat resmi olmayan son seçim sonuçlarına göre, Muhafazakar Parti’nin 650 bölgeden toplam 329 milletvekili çıkarabilme ihtimali üzerinde durulmaya başlandı. Böylelikle, Muhafazakar Parti’nin tek başına iktidara gelme ihtimali yüksek görülüyor. İngiltere’de bir partinin tek başına iktidar partisi olabilmesi için 326 milletvekilini parlamentoya göndermesi gerekiyor.