İngiltere’de 2017’de planlanan Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumuna ilişkin İrlanda ve hak kazanmış İngiliz vatandaşları hariç diğer AB vatandaşlarının oy kullanamayacağı açıklandı.

Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron, 7 Mayıs'ta kazandığı genel seçimin ardından seçim öncesi söz verdiği İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkıp çıkmayacağına karar verilecek referandum için ülkede yaşayan (İrlanda ve hak kazanmış İngiltere vatandaşları hariç) AB vatandaşlarının oy kullanamayacağını açıkladı. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2017’de düzenlenmesi planlanan AB üyelik referandumunda oylamaya ilişkin hazırlanan mevzuat, Muhafazakar Parti tarafından Perşembe günü, AB Referandum yasa tasarısı olarak parlamentoya sunulacak.

OY VERME YAŞININ 16’YA İNDİRİLMESİ GÜNDEMDE

İngiltere’nin AB üyeliğine devam edip etmeyeceğine ilişkin oylayacağı referandumda ayrıca, 16 ve 17 yaşındaki vatandaşların da oy kullanmasına izin verilmesi Perşembe günü sunulacak yasa tasarısında tartışılacak.

Geçen yıl yapılan İskoçya bağımsızlık referandumunda da 18 yaşın altındaki vatandaşlar oylamaya katılmıştı.

Bu akşam Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile İngiltere’nin başkenti Londra’da ağırlayacak Başbakan David Cameron’ın görüşmede AB ile ilgili yeni planlarını paylaşması bekleniyor. 27 Mayıs Çarşamba günü, Kraliçe 2. Elizabeth’in geleneksel parlamento açılış konuşmasının ardından ise İngiliz Başbakan’ın, Danimarka, Hollanda, Fransa, Polonya ve Almanya'yı kapsayan Avrupa turuna çıkacağı öğrenildi.