İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in başkent Londra’da ikamet ettiği Buckingham Sarayı’nın restorasyon maliyetinin 150 milyon Sterlin, yani yaklaşık 630 milyon Türk Lirası’na mal olacağı belirtildi.

BBC’nin haberine göre, saray için planlanan restorasyon projesi 10 yıl sürebilir. Ayrıca bu süreçte Kraliçe de saraydan taşınarak, Kraliyet ailesine ait başka bir mülkte ikamet etmek zorunda kalabilir.

Buckingham Sarayı’nın 1952 yılından bu yana, geniş kapsamlı bir restorasyondan geçmediği belirtilen haberde, toplam maliyetin 150 milyon Sterlin’i yani yaklaşık 630 milyon Türk Lirası’nı bulabileceği ifade ediliyor.

İSKOÇYA REST ÇEKTİ

İngiltere’nin saygın gazeteleri arasında bulunan Guardian ise İskoçya’nın Kraliyet ödeneklerini keseceğini duyurdu. Haberde, İskoç Ulusal Parti’nin (SNP) liderliğini üstlenen Nicola Sturgeon’un, Başbakan David Cameron’ın söz verdiği yetki devrini yerine getirene kadar ülkenin Kraliyet ödeneğini keseceği kararı aldığını ifade edildi. İskoçya’nın, Kraliyet bütçesine yıllık 2 milyon Sterlin (yaklaşık 8,4 milyon TL) ayırdığı biliniyor.

İngiltere hükümeti ise her yıl Britanya’daki Krallık arazilerinin gelirinin yüzde 15’ini Kraliyet ailesine ödüyor. Geçtiğimiz yıl, Kraliyet’e ayrılan 37,9 milyon Sterlin’lik gelirin 35,7 milyonunun harcandığı öğrenildi. Bu ödeneklerin bu yıl 40,05, gelecek yıl ise 42,8 milyon Sterlin’e çıkacağı tahmin ediliyor.