Irak Başbakanı Haydar el-Abadi “bir kısım güçlerin” karşı çıkmasına rağmen, Rusya’ya ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Moskova’da Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’le bir araya gelen Abadi, “Bir kısım güçlerin ziyaretin yapılmaması konusundaki önerilerine rağmen Rusya’ya geldik…” dedi.

Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesine inandıklarını ifade eden Irak Başbakanı, “Askeri teknoloji, ekonomik ve ticari işbirliği, petrol ve doğalgaz alanında ortak yatırımlar başta olmak üzere bir dizi alanda işbirliğini geliştirmek istiyoruz.” dedi.

Irak Başbakanı, Rusya’nın Nazi Almanya’sına karşı kazandığı zaferin 70’inci yılı münasebeti ile de Medvedev’i ve Rusya halkını tebrik etti. Abadi başta terör olmak üzere yeni tehditlere karşı da ortak çabalarla zafer kazanılabileceğini hatırlattı.

Abadi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de bir araya gelmesi bekleniyor. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ortadoğu’da durumun alarm verdiğini, ziyaretin bölgede alarm veren durumun değerlendirilmesi açısından bir fırsat oluşturduğunu söyledi.
Ziyaret vesilesi ile herhangi bir yeni anlaşmanın imzalanması planlanmıyor.

Rusya ve Irak arasında 2013’de imzalanan 4 milyar dolarlık anlaşma çerçevesinde sevkiyatlar sürüyor. TASS’a açıklamada bulunan Rus şirket (HPSC) kontratta belirlenen takvimde 48 adet Pantsir-S1 füze savunma sistemlerinin Irak’a teslim edileceğini, herhangi bir gecikmenin olmayacağını belirtmişti. Rusya son olarak Mi-28NE tip savaş helikopterlerini Bağdat’a teslim etmişti. Rusya toplamda 36 adet Mi-28NE savaş helikopteri Irak’a verecek.