Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin yolsuzluğa karşı başlattığı reformlar çerçevesinde 'İnsan Hakları' bakanlığını da lağvetmesine Türkmenler tepki gösterdi. Türkmen asıllı Mehdi Beyatlı, kabinede İnsan Hakları Bakanı olara görev yapıyordu.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sarıkahya, "Türkmenleri Bakanlar Kurulu içerisinde yok sayan zihniyete biz karşıyız." dedi. Kararı 'siyasi bir cinayet' olarak nitelendiren Sarıkahya, durumun gözden geçirilmesini ve Türkmenlere yeniden bir bakanlık verilmesini istedi. Türkmen siyasetçi, aksi takdirde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını dile getirdi. Sarıkahya, "Abadi'nin Kürtleri, Araplar, Sünnileri ya da Şiileri yok saymaya gücü yeter mi! Türkmenlere de gücü yetmemesi lazım. Yoksa Irak'a faydadan çok zarar verir." şeklinde konuştu.

Türkmen Adalet Partisi Başkanı Enver Bayraktar ise Irak halkının yolsuzluklara karşı ayaklanmasının ardından hükümetin bazı bakanlıkları lağvetmesini anlayışla karşılayabileceklerini belirtti. Bayraktar, "Irak'ta hakiki bir ıslahat olacaksa biz buna katlanırız. Ama sadece bakanlıkların ve makamların lağvedilmesi değil, yolsuzluğa karışanların ayrıca soruşturulması da gerekir." diye konuştu.

Kerkük sakinlerinden Ömer Begoğlu da Başbakan Abadi'nin Türkmenlerin hakkı olan bakanlığın lağvedilmesini 'ihanet' olarak nitelendirdi. Begoğlu, Irak'ın çimentosu ve esas unsuru olan Türkmenlerin terör örgütü IŞİD'e karşı en büyük mücadeleyi verdiğini dile getirdi.

Bu arada İnsan Hakları Bakanı Mehdi Beyatlı'nın Tuz Hurmatu ilçesindeki destekçileri ise kararın düzeltilmemesi halinde Bağdat'ı ülkenin kuzeyine bağlayan karayolunu kapatma tehdidinde bulundu.