İngiliz Daily Mail gazetesi, Suriye’deki IŞİD militanlarının Avrupa’ya giden sığınmacıların arasına karışabilmek amacıyla Türkiye’den sahte Suriye pasaportu aldığını iddia etti.

Gazetenin muhabiri Nick Fagge, gittiği Güneydoğu Anadolu bölgesinde, 2 bin ABD Doları karşılığında sahte pasaport, Suriye kimliği ve ehliyeti alabildiğini yazdı. Edindiği sahte kimlik belgeleriyle fotoğrafını yayımlayan İngiliz muhabir, kimlik belgelerinin Avrupa ülkelerinde iltica başvurularının kabulünü kolaylaştırdığı için bölgedeki radikal örgütler dahil farklı çevreler tarafından tercih edildiğini belirtti.

Muhabir kendisine bilgi veren kaçakçıların, boş pasaport defterlerini çatışmalar sırasında elde ettiğini ve sahte belge düzenlenmesinde kullandığını iddia etti. Güvenlik nedeniyle sahte belgelerin nerede üretildiği belirtilmeyen haberde, IŞİD militanlarının Avrupa’ya giriş yaptıktan sonra saldırılar düzenleyebileceği ya da Suriye’de işledikleri suçları geride bırakabileceği ifade ediliyor.

Haberde ayrıca, sahte belgelerin göçmenler tarafından da kullanıldığı vurgulandı. İltica başvurusu kabul edilmesi kesin gözüyle bakan göçmenlerin, Suriye sahte kimlik belgelerini kullandığı iddia edildi.

Kaçakçılardan gazeteye konuşanlardan biri sahte pasaport sürecini şu şekilde açıklamış; Boş pasaport defterleri ve pasaportlara isimleri işleyen yazıcılar önce çatışmalar sırasında radikal gruplar tarafından ele geçiriliyor. Hemen ardından Suriye’de yapılan sahte belgeler Türkiye sınırına getiriliyor ve kaçakçılar, pasaportları teslim aldıktan sonra Türkiye'de teslimatı gerçekleştiriyor.

Öte yandan haberde, Avrupa Birliği'nin (AB) sınır güvenliğinden sorumlu Frontex’in de bu sorunun farkında olduğunu ve ne boyutta olduğunu tespit etmeye çalıştıkları aktarıldı.