Almanya’nın yerel gazetelerinden Passauer Neue Presse’nin (PNP) hafta sonu aşırı sağcılar tarafından verilen İslam karşıtı reklamı yayınlaması tepkilere yol açtı.

Aşırı sağa yakın olduğu ileri sürülen ‘Alman Konservatifler’ adlı derneğin verdiği reklamda İslam’ın fundamentalist olduğu savunuldu ve okuyuculara hazırlanan bir broşürün bedava talep edilmesi önerildi. Toplam bütçesi 15 bin Euro olan ve ‘Kur’an’ın açıklaması: Barış dini mi?’ başlığını taşıyan reklamın, gazetenin tüm nüshalarının spor sayfasında yer aldığı açıklandı.

Konu hakkında Alman medyasına açıklama yapan PNP Genel Yayın Yönetmeni Ersnt Fuchs, redaksiyon olarak reklamın içeriğiyle hiç bir alakalarının olmadığını ve reklamın talihsiz bir yayın olduğunu belirterek sorumluluğun reklam bölümünde olduğunu savundu. İç İstihbarat Dairesi tarafından 1995 yılında aşırı sağcı grup listesine alınan derneğin yöneticilerinin sık sık halkı kışkırtma suçuyla gündeme geldikleri ifade edildi.

Öte yandan aynı reklamın iki hafta önce Hessen eyaletinde haftalık bir dergide yayınlandığı ortaya çıktı. Derginin Hıristiyan Demokratik Birlik partisinin eyalet meclisi fraksiyon başkan yardımcısı Hans-Jürgen Irmer’e ait olduğu ve Irmer’in parti içinden gelen baskılar neticesinde görevinden istifa ettiği haber verildi.