İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’ın partisine yapılan rüşvet operasyonuna ilişkin Madrid’e yönelttiği suçlamalara cevap verdi.

Yargının bağımsızlığını savunan Rajoy, kendi partisi PP’nin (Partido Popular, Halk Partisi) yolsuzluk soruşturmasına hedef olduğunu ve merkez binasında polisin arama yaptığını hatırlattı.

Artur Mas, geçtiğimiz günlerde başkanı olduğu CDC partisinin (Katalonya Demokratik Yönelimi) merkezinde polisin gerçekleştirdiği aramayı, Madrid yönetiminin operasyonu olarak değerlendirmişti.

Başbakan Rajoy, “Bu operasyon, Yargı Erki Genel Konseyi’ne bile bağlı olmayan bağımsız bir hakim tarafından verilmiş karardır. Bir hakim parti merkezlerine girilmesi kararı çıkarabilir, bizim parti merkezimizde aram kararı veren hakim gibi. İspanya bir demokrasidir, ciddi bir devlettir, bir hukuk devletidir ve hakimler bağımsızdır. Siyasette sorumluluk almayıp başkasına suç atmak olmaz.” şeklinde tepki gösterdi.

Aralık 2013’te, iktidarda olan PP’nin merkezini basan polis, yolsuzluk soruşturması kapsamında binada 14 saat boyunca arama yapmıştı.

Öte yandan, Katalonya’da başlatılan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında, iktidardaki CDC’nin kamu ihalelerinden yüzde 3 pay aldığı iddia ediliyor.

Artur Mas’ın başını çektiği ayrılıkçılar bu soruşturmanın 27 Eylül’de yapılacak seçimlere karşı devletin bir operasyonu olduğunu savunuyor. Katalonya’nın bağımsızlığını savunanlar, 9 Kasım 2014’te düzenlenen halk oylamasının Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesinden sonra, bölgede yapılacak seçimleri plebisit olarak görüyor.