İspanya’da dün düzenlenen yerel seçimlerde iktidardaki sağ eğilimli Halk Partisi’nin (PP) kazanmasına rağmen sol partilerin yükselişi göze çarptı.

Halk Partisi, 20 yıldan fazla süredir yönetmekte olduğu Madrid ve Valencia kalelerini sol partilere kaybetti.

Geçen seçimlerde yüzde 37,53 oy alan PP, bu seçimde yüzde 27,03 oy alarak yaklaşık 2 milyon 400 bin oy kaybına uğradı.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 25,03 oy alarak az bir düşüşle ikinci parti konumu korudu.

Sağın tarihi kalesi Valencia Özerk Yönetimi’nde Halk Partisi, 20 senelik iktidarını sol partilerin ittifakına kaybedecek.

Yolsuzluk iddiaları ile gündemden düşmeyen Valencia bölgesinde; Halk Partisi 31, Sosyalist İşçi Partisi 23, sol eğilimli Compromis 19, sağcı Ciudadanos 13 ve solcu Podemos 13 vekil çıkardı.

MADRİD VE BARCELONA DEĞİŞİMİN SEMBOLÜ

Madrid ve Barcelona’da oyunun kurallarını değiştiren Öfkeliler Hareketi’nin oluşumu sayılan Podemos (Yapabiliriz) Partisi oldu.

Madrid’de ‘Ahora Madrid’ platformu altına Manuela Carmena adayına destek veren Podemos, Barcelona’da ‘En Comu’ platformu altında aktivist Ada Colau’yu destekledi.

Madrid’de PP’nin adayı Esperanza Aguirre yüzde 34,43 oy alırken, ‘Ahora Madrid’in adayı Carmena yüzde 32 oy almayı başardı.

Manuela Carmena’nın Sosyalist İşçi Partisi ile ittifak yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan Barcelona’da İpotek Mağdurları Platformu Sözcüsü olarak adını duyuran Colau, Podemos, ICV, EUiA ve Procés Constituent oluşumlarının ortak adayı olarak seçime gitmişti.

‘En Comu’ adı verilen platformun adayı Ada Colau, Katalonya Özerk Bölgesi’nde iktidarda bulunan Yönelim ve Birlik Partisi’nin (CiU) adayı Xavier Trias’tan daha fazla oy almayı başardı.

Colau bir takım partilerle ittifaka giderek Barcelona Belediyesi’nin ilk kadın Başkanı olarak görev yapacak.

Madrid, Barcelona ve Valencia'nın yanısıra İspanya'nın bir çok belediyesinde sol partilerin ittifak yaparak yönetime gelmesi bekleniyor.