Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İran’a S-300 füzelerinin sevkiyatı ile ilgili yasağı kaldırmasına İsrail tepki gösterdi. İsrail’in de buna karşılık Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapacağı iddia edildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin ihracatının başlamasının ardından, İsrail’in de Ukrayna’ya silah satacağı yönündeki iddialar hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Moskova’da görev yapan İsrail Büyükelçisi ile görüştüğünü belirten Bogdanov, bu konunun tartışılmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, canlı yayında vatandaşların sorularına verdiği cevapta İran’a S-300 sevkiyatı ile ilgili izin verdiğini, bunun İsrail’in güvenliği açısından tehdit oluşturmayacağını ifade etmişti. Putin Ortadoğu’da bir başka ülkeye (Suriye) İsrail’den gelen talepler üzerine S-300 sevkiyatının yapılmadığını da hatırlattı.

Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin verilmesinin İsrail’in güvenliğini tehdit etmeyeceği teminatı verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahların Yayılmasını Önleme Departmanı Direktörü Mihail Ulyanov, İran’a yönelik S-300 satışları ile ilgili anlaşmanın yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Interfax’a konuşan askeri bir kaynak birkaç ay içinde S-300’lerin İran’a ulaştırılabileceğini, ancak bir üst model S-300VM (Antei-2500) istenmesi durumunda bunun 1,5 yılda ihracatının yapılabileceğini kaydetti.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, S-300 füze savunma sistemleri ilgili Moskova’da anlaşma imzalanacağını ve bu yıl içinde teslimatın gerçekleştirileceğini belirtti. ABD ve İsrail’in İran’a S-300’lerin satışını engellediğini iddia eden Dehkan, Putin’in S-300 anlaşmasını askıya alan anlaşmayı iptal etmesinin anlamlı olduğuna dikkat çekti.

Rusya, 2007’de İran’a 800 milyon dolara sattığı 5 adet S-300 füze sisteminin sevkiyatını Tahran’a yönelik uluslar arası yaptırımlar nedeni ile iptal etmişti. Rusya’nın S-300 füze savunma sistemi yerine Antey-2500 füze sistemi teklifine de bugüne kadar Tahran olumlu cevap vermedi.

Tahran da Rusya’nın anlaşma şartlarını yerine getirmediği gerekçesi ile Rusya silah ihraç şirketi Rosoboronexport aleyhine Cenevre Tahkim Mahkemesi’nde Nisan 2011’de 4 milyar dolarlık dava açtı. Rusya imzalanan kontratın şartlarını yerine getirirse İran davadan vazgeçecek.